szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szomszédos országokban megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, mire Merkely Béla rektor több intézkedést is elrendelt a Semmelweis Egyetemen, illetve a hozzájuk tartozó betegellátó egységekben.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Több óvintézkedést is elrendeltek a Semmelweis Egyetemen (SE) a járványveszély miatt. Merkely Béla, az egyetem rektora azt írta a közleményében, hogy a környező országokban, Ukrajnában, Szerbiában, Romániában vagy Horvátországban az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma ismét eléri vagy meg is haladja az első hullámban tapasztalt mértéket, éppen ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség, hogy ne kerüljön be Magyarországra határon kívülről a vírus.

A rektor elrendelte, hogy minden külföldről hazatérő egyetemi dolgozónak PCR-szűrésen kell részt vennie, amit az intézmény ingyenesen biztosít. Azokon, akik az Európai Unión kívüli országban jártak, vagy az EU-n belül Svédországban, Észtországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Romániában, Bulgáriában vagy Horvátországban voltak, két tesztet kell elvégezni.

Merkely azt is írta, hogy az SE betegellátó egységeiben látogatási tilalom van érvényben. Az egyetem klinikáin súlyos, kritikus állapotban, hosszú ideje, de nem a koronavírus-fertőzés miatt bent fekvő betegek egy-egy hozzátartozójának a klinika igazgatója egyedileg adhat alkalmanként engedélyt a látogatásra, megfelelő védőfelszerelésben.

Az egyetem gyermekklinikáin továbbra is csak egy szülő tartózkodhat a gyerek mellett, szintén megfelelő védőfelszerelést használva.

A határon kívülről már bekerült a vírus Magyarországra, két fertőzöttet azonosítottak a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában. A hétfőn kezdődött táborban 250-en voltak, közülük egy magyar és egy délvidéki (szerb) állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. A fővárosi Szent László Kórházba vitték őket.

Egy magyar és egy délvidéki koronavírus-fertőzött volt a sátoraljaújhelyi táborban

Az érintetteket a budapesti Szent László kórházba vitték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

Mint egy porszívó: ventilátort kapott a hátára a legújabb hipersportkocsi

Mint egy porszívó: ventilátort kapott a hátára a legújabb hipersportkocsi

Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban

Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban