szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A pedofil bűncselekményeknél nincs bocsánat, nem lehet megértés - mondta Kocsis Máté.

Kaleta Gábor ügye rávilágított arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem mindig megfelelő, illetve elég nagy a bírói mérlegelés lehetősége - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. (Noha a Fidesz a bíróságra próbálja kenni a felfüggesztett börtönbüntetést, valójában az ügyészség javasolta ezt, amennyiben Kaleta az előkészítő tárgyaláson beismeri tettét - a szerk.)

Kocsis szerint átfogó problémáról van szó, nem egy konkrét szexuális bűncselekmény történt egy vagy több gyermek sérelmére, hanem az elkövető számítógépén találtak több ezer fényképet. A probléma sokkal szerteágazóbb és kiterjedtebb annál, mint hogy leegyszerűsítsék a gyermekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekménynek, és a jelenséggel szemben minden eszközzel fel kell lépni.

Ha semmi sem változik, Kaleta négy év múlva tiszta erkölcsi bizonyítványt kap

Mind nagyobb a felháborodás a volt nagykövet felfüggesztett börtön- és 540 ezer forintos pénzbüntetése miatt, már a Fidesz is ráfordult az ügyre, a bíróságot szapulva. Felvetődik a kérdés, miben segíthet neki a fellebbezés? És mi van, ha például az USA kikérné Kaletát?

Ezért Kocsis Máté szerint átfogó jogszabály-módosítási csomagra van szükség, minden olyan gyermekvédelmi szabályt, vonatkozó jogszabályt át kell nézni, amely segíti azt, hogy a pedofil bűncselekmények - legyenek azok közvetett vagy közvetlen módon elkövetettek - elkövetőit elriasszák.

A pedofil bűncselekmények azok, ahol önmagában a gondolat is büntetendő kellene, hogy legyen.

A jogszabályok felülvizsgálatára munkacsoport alakult Kocsis vezetésével, a munkába gyermekvédelmi szakembereket, szakjogászokat is bevonnak.

Kaleta Gábor 19 ezer, gyerekeket ábrázoló pornókép miatt egy év börtönt kapott, 2,5 évre felfüggesztve. A bíró 540 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott, valamint pártfogó felügyelőt rendelt ki. Az ügyész elfogadta a döntést, Kaleta védője, Mester Csaba viszont enyhítésért fellebbezett.

Kocsis Máté ezután a Facebook-oldalán üzent Kaletának, undorítónak nevezve tettét.

Kaleta ahelyett, hogy enyhítésért fellebbezne, inkább nézzen szembe gyomorforgató tettével, és annak minden létező következményével, ugyanis az ügynek még nincs vége.

A frakcióvezető szerint valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felül fogják vizsgálni és úgy fogják szigorítani, hogy "a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják, ne reménykedhessenek a bíróság enyhe ítéletében sem, és a jövőben nyilvános listákat lehessen vezetni róluk."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
75 éves a poptörténet legnagyobb dandyje

75 éves a poptörténet legnagyobb dandyje

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Teljesen szétverték az autót a monori fiatalok, majd szelfiztek a tetején

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya