szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy csökkenés már tavaly is látható volt.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Idén az első hat hónapban 22 500 lopást regisztráltak, ebből 6147 eset Budapesten történt, derül ki az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS) rendszeréből. Az adatokat az mfor.hu kérte ki. 2015-ben még 55 045 volt az országos esetszám, amiből 16 866 érintette a fővárost. Figyelemre méltó, hogy a lopások száma nem is idén zuhant nagyot, hanem 2018-ról 2019-re, 35 814-ről 23 573-ra.

2015-ben még 55 045 volt az országos esetszám, amiből 16 866 érintette a fővárost. Figyelemre méltó, hogy a lopások száma nem is idén zuhant nagyot, hanem 2018-ról 2019-re, 35 814-ről 23 573-ra.

A lap szerint alacsonyabb esetszámok mellett, de hasonló tendencia figyelhető meg a betöréses lopások esetében is, azoknál is a 2018/2019-es időszakban tapasztalni nagyobb visszaesést. Az mfor.hu szerint a rablásoknál az a furcsa helyzet állt elő, hogy országos szinten nagyobb volt idén az esetszám, mint az előző időszakban. Budapesten ugyanakkor – ha minimális mértékben is, de – csökkent az ilyen típusú bűncselekmények száma.

Lekérték az adatokat a szabálysértési eljárásokra vonatkozóan is. A kijárási korlátozások megsértői ugyanis szabálysértést követtek el, amelyet szankcionáltak a hatóságok. A rendőrség négy tényállás szerint vizsgálta a veszélyhelyzet ideje alatti szabályok megsértését.

Ezek során összesen 13 147 esetben tett szabálysértési feljelentést, 13 666 fővel szemben pedig helyszínbírságot szabtak ki. Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy összesen mekkora összegben szabtak ki bírságot.

Így néz ki a szabálysértési statisztika:

  • Üzletben, rendezvényen tartózkodás szabályainak megsértése miatt a rendőrség 85 esetben alkalmazott figyelmeztetést, valamint 111 szabálysértési feljelentést tett. Helyszínbírságot 73 fővel szemben szabtak ki.
  • Kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt 26 756 alkalommal került sor figyelmeztetésre 11 504 szabálysértési feljelentést tettek, és 13 146 főre szabtak ki helyszínbírságot.
  • Hatósági házi karantén szabályainak megsértése miatt 123 esetben figyelmeztették a vizsgált személyt, 1315 szabálysértési feljelentés született, valamint 257-en kaptak helyszínbírságot.
  • Végül a védelmi intézkedések megsértése miatt 721 figyelmeztetésre, 217 szabálysértési feljelentésre és 190 fővel szemben helyszínbírság megállapítására került sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Hazatérnek a magyarok? Többszörösen torzít a statisztika

Bár az adatok valóban azt mutatják, hogy pozitív a vándorlási mérlegünk, a kivándorlókba csak azokat számolják bele, akik leadják tajkártyájukat, a Magyarországra érkező magyarok sorába azonban az ide bejelentkező határon túliak is belekerülnek.

Kinyílik a magyarok pénztárcája, ha a háziállatokról van szó

Kinyílik a magyarok pénztárcája, ha a háziállatokról van szó

Egy nap alatt elkapták az érdi férfit megölő gyanúsítottakat

Egy nap alatt elkapták az érdi férfit megölő gyanúsítottakat

Mennyire nagy baj, ha valaki csal az egészséges étkezéssel?

Mennyire nagy baj, ha valaki csal az egészséges étkezéssel?