szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár összesen több mint 22 ezer fogvatartott és büntetés-végrehajtási dolgozó van az országban, májusig mindössze 77 esetben végeztek koronavírustesztet.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Minimális a magyarországi börtönökben a koronavírus-tesztelés – írta Facebook-oldalán a hozzá befutott válaszok alapján a XVIII. kerületi független, korábban LMP-s önkormányzati képviselő, Kassai Dániel.

Kassai a büntetés-végrehajtási intézeteknél érdeklődött arról, hány esetben mutattak ki fertőzést az intézményekben elvégzett tesztek. A válaszok a képviselő szerint 60 nap várakozás után érkeztek meg hozzá. Ezek alapján az látszik Kassai szerint, hogy

a idősotthonokhoz hasonlóan a börtönökben is csak a gyanús eseteket tesztelik.

Kassai konkrét adatokról is ír. Szerinte a megkérdezett intézmények összesített számaiból az derült ki, hogy az összesen 22 813 fogvatartott és büntetés-végrehajtási dolgozó közül mindössze 77 esetben végeztek koronavírustesztet májusig.

A minimális tesztelésnek a képviselő szerint két oka lehet: az egyik, hogy a kormány anyagi megfontolásból nem akar erre költeni, a másik, hogy így “tetszeleghetnek abban a hamis szerepben, hogy milyen jól kezeli a járványt a többi országhoz képest”.

A minimális tesztelés Kassai szerint azért is probléma, mert a Márianosztrai Fegyház és Börtön válaszában azt is jelezte, hogy az elkülönített és egészséges emberek közötti átjárhatatlanságot csak „korlátozott létszámig” tudják biztosítani. Vagyis a tesztelés hiányában nem észlelt nagyobb arányú megbetegedés esetén gondban lesznek – írta a képviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

Szlávik szerint az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben

Szlávik szerint az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben

Sörtörvény: nem tudni, kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék

Sörtörvény: nem tudni, kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék