szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tanfolyamok egy hónaposak lesznek, az őrök szeptember 1-jén állhatnak munkába.

Az iskolaőrnek képesnek kell lennie egy esetlegesen kialakuló konfliktus megelőzésére, másrészt bizonyos rendészeti jellegű jogosítványok birtokában biztosítania kell a rend helyreállítását, írta az Országos Rendőr-főkapitányság az ATV Híradójának kérdésére.

Az ORFK tájékoztatása szerint az iskolaőrök összesen 120 órás szaktanfolyami képzésben vesznek részt, amely három modulból áll:

  • pedagógiai-pszichológiai alapképzési modul;
  • bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modul;
  • rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul.

 

A pedagógiai-pszichológiai alapképzési 40, a bűnmegelőzési és konfliktuskezelési 24, a rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul pedig 56 órás.

A modulok végén vizsgák vannak, ha ezeket sikeresen teljesítik a jelentkezők, akkor mehetnek az iskolaőri vizsgára.

Az egy hónapos képzést követően, szeptember 1-jétől az ország erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményeiben segíti iskolaőr az intézmény rendjének fenntartását.

Azóta minimális változás történt, néhány iskola jelezte, mégsem kér őröket, többen pedig azt mondták, kérnek, de a kiinduló, két héttel ezelőtti állapotot térképre vittük:

A csatorna azt is megkérdezte, hogy hogyan lesz elkerülhető az, hogy az iskolaőrök túllépjenek a hatáskörükön. A rendőrség szerint erre léteznek törvényi garanciák. Ennek alapján a rendőri (iskolaőri) intézkedésnek számos követelménynek kell megfelelnie: mind a jogszabályok előírásainak, mind a szakmai követelményeknek (ideértve a belső normákat), mind a társadalom, mind pedig az egyes állampolgárok elvárásainak.

A cél eléréséhez szükséges intézkedések és kényszereszközök kiválasztásához nyújt támpontot a szükségesség és arányosság alapelve. A szükségesség és arányosság elve a hazai és a külföldi jogirodalomban egyaránt ismert jogelv. E szerint a rendőrnek (iskolaőrnek) a rendelkezésére álló lehetőségek közül azt kell kiválasztania, amely a legkisebb jogkorlátozással, a legkisebb sérüléssel vagy károkozással biztosítja az intézkedés eredményességét – írták.

Az ORFK korábban azt közölte a Népszavával, hogy eddig 1182-en jelentkeztek az iskolaőri képzésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott szigligeti polgármester: Bizonyos vállalkozókkal szemben védtelenek vagyunk

Lemondott szigligeti polgármester: Bizonyos vállalkozókkal szemben védtelenek vagyunk

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Az én hetem: Parti Nagy Lajos talált magának egy csúnya négybetűs kulcsszót

Az én hetem: Parti Nagy Lajos talált magának egy csúnya négybetűs kulcsszót