szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A busz vezetője és a rendőrség is úgy ítélte meg, hogy az utazás biztonsága érdekében szükség volt az intézkedésre.

Június végén egy édesanya és kétéves gyermeke szeretett volna utazni Veszprémben, a helyi autóbuszvonalakat üzemeltető városi közlekedési vállalat, a V-Busz Kft. egyik járatán, a busz vezetője azonban nem akart elindulni, mert úgy gondolta, hogy a kerekesszékkel közlekedő anyuka nem tudja gyermekét biztonságosan rögzíteni, számolt be az esetről a Narancs.hu.

A sofőr rendőri intézkedést kért, hogy segítsenek leszállítani az anyát és gyermekét.

A portál megkereste a V-Busz Kft.-t, a cég közleményében ezt írta:

a felszállás során a sofőr segített az utasnak, mert a padka és a busz közé szorult. Majd arra kérte, hogy a kétéves gyermekét az utazás során rögzítse az utazás biztonsága érdekében. Erre nem volt hajlandó, a gyermek közben rohangált a buszon. A járművezető a diszpécser tanácsára így nem vállalta a szállítást. Kénytelen volt rendőrt hívni. A kiérkező rendőrök a járművezetőnek adtak igazat, a hölgyet gyermekével leszállították a buszról.

A V-Busz hangsúlyozta, hogy nagyon bíznak benne, hogy utasuk „megértette, hogy az intézkedés nem ellene, hanem éppen ő, kisfia és a többi utas érdekében történt.” A Narancs.hu megkereste a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan szintén azt a választ kapta, hogy az utas biztonsága érdekében cselekedtek.

A Veszprémi Rendőrkapitányság járőrei a helyszínen meghallgatták az érintett feleket, majd tájékoztatták az utast, hogy a gépkocsivezetőnek be kell tartania a foglalkozására vonatkozó szabályokat. Az utas ezt tudomásul vette, lemondott az utazásról, majd a leszálláshoz segítséget kért a rendőröktől. Az eset kapcsán rendőrségi eljárás nem indult – írta a hatóság a portál érdeklődésére.

A történtek miatt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. „A V-Busz Kft. súlyosan megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor diszkriminatív utazási feltételekhez kötve kizárta a kerekesszékes anyukát és gyermekét az utazásból Veszprémben” – tájékoztatta a Narancs.hu-t a MEOSZ.

Az érdekvédelmi szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a V-Busz a kerekesszékkel utazó szülőtől elvárják a kísérővel való utazást, vagy a gyerek magához rögzítését az autóbuszos utazás során, mivel ezt sem fizikai, sem szellemi állapotuk nem indokolja, és mindezt csupán arra hivatkozva, mert kerekesszékben él. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a diszkriminációt nem csak abban látja, hogy a járművezető és a busztársaság szerint a kerekesszékes anyuka kizárólag kísérővel utazhatott volna, hanem abban is, hogy nem volt elegendő, hogy más, gyermekkel utazó nem kerekesszékes utashoz hasonlóan, önállóan közlekedve csupán az ölébe veszi és magához öleli a gyermekét.

A jogsértőnek tartott intézkedés miatt az érdekvédelmi szervezet belső vizsgálat lefolytatására kérte a V-Busz Kft.-t, amit a veszprémi közlekedési társaság elutasított, ezek után a cég tulajdonosi jogait gyakorló önkormányzat vezetőjét, Veszprém fideszes polgármesterét, Porga Gyulát kérték arra, tegye meg a szükséges lépéseket a mozgáskorlátozott utasok egyenlő esélyű hozzáférése érdekében.

Nyitóképünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Itt az új Hyundai i30 N: erősebb lett a Michelisz-féle sportkompakt

Itt az új Hyundai i30 N: erősebb lett a Michelisz-féle sportkompakt

Először csak beteg kutyáikkal akartak kirándulni, de aztán üzlet lett belőle

Először csak beteg kutyáikkal akartak kirándulni, de aztán üzlet lett belőle