szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Indamedia társtulajdonosa nem aggódik a statisztikák miatt. Az Index, mondta, előbb-utóbb "visszapattan a top szereplők szintjére".

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Számít az olvasottság visszaesésére, de nem aggódik hosszú távon a statisztikák miatt Ziegler Gábor, az Indamedia társtulajdonosa, aki minderről a Kreatívnak beszélt. (Az Indamedia az Index hirdetési felületeit értékesíti; a másik tulajdonosa a TV2 elnöke, Vaszily Miklós.)

Ziegler megosztotta, hogy idén több kiadványnál is komoly előrelépést terveztek. "Az elmúlt hetekben felpörgettük az ezzel kapcsolatos munkát, és végül a tervezettnél lényegesen többet fogunk fektetni idén az összes kiadványunkba" – mondta.

Ebből a szempontból az Indamedia-kiadványok a jelenlegi helyzet haszonélvezői lesznek. Ugyanakkor ezek a törekvések nem befolyásolják azt, hogy az Index a legfontosabb kiadvány, amit az Indamedia képvisel".

Ziegler Gábor korábban az Index.hu Zrt. igazgatótanácsában is benne volt, de onnan távozott. Ezt azzal indokolta, hogy a felelőssége és a lehetőségei nem álltak arányban,

több gazdasági kérdésben más utat látott ideálisnak, mint amit az Index bejár.

"Amikor az általam ideálisnak gondolt és a valós gazdálkodás között túl nagy lett az eltérés, akkor úgy éreztem, én ezért nem szeretnék a jövőben igazgatósági tagként felelősséget vállalni" – fogalmazott a Kreatív kérdésére.

A szerkesztőség tömeges felmondásával a lap olvasottsága látványosan visszaesett, amit piac Ziegler szerint nem szokott szeretni. Ugyanakkor a teljesítések rendben mennek a hirdetők felé, és ha itt problémák jelentkeznek, akkor ezekre megoldásokat tudnak kínálni. Úgy látja azonban, hogy a helyzet megoldása inkább az Indexen áll.

Ahogy a hirdetők, úgy mi is egy erős Indexben vagyunk érdekeltek"

– mondta.

A látogatottság visszaesése egyébként szerinte normális, sőt, a „jelenlegi helyzetben ez sokkal jobb teljesítmény a reálisan elvárhatónál. Az a várakozásom, hogy részben a hatalmas HR-átalakítás miatt, kisebb részben pedig szezonális okokból a következő hónapban az olvasottság további csökkenése várható, ami ezt követően rendeződik és visszapattan a top szereplők szintjére".

A július hirdetési szempontból egy kifejezetten gyenge időszak szerinte, így "van idő az Indexnél rendezni a sorokat, stabilizálni a látogatottságot". "Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy olyan domináns piacvezető lesz az Index olvasottsági szempontból ősszel is, mint a tavaszi Covid-időszakban, de erős látogatottság mellett a sorok rendezése közben is a hírpiac megkerülhetetlen szereplője lesz" – mondta.

A Gerényi-ügyről azt mondta, a titoktartás miatt nem beszélhet róla, de minden részlet megtalálható az április másodikai igazgatósági jegyzőkönyvben. Köztük a felkérés okai és körülményei is. Erről egyébként azt mondta, hogy ha rajta múlna hozzájárulna a titkosítás feloldásához.

Ziegler szerint az Indamediának létszámbeli vagy konkrét személyi kérése nem volt az Index tekintetében. "Az Index az elmúlt hetekben a kialakult cash-flow helyzet miatt anyagi segítséget kért az Indamediától, aminek biztosításához az Indamedia oldaláról az volt a kérés, hogy az Index teremtse meg a cashflow pozitív működés feltételeit 4-5 hónapon belül. Erre mutasson be egy megalapozott elképzelést és azt kezdje el megvalósítani. A sarokszámok ismeretében százalékos arányban volt javaslatunk arra, hogy milyen mértékű bértömeg-csökkenéssel lenne kezelhető a helyzet, de a pontos javaslatot az Index operatív vezetésének kellett volna letenni az asztalra" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

"Akkor az ATV-nél miért nem állnak fel?" – Bodolai László a HVG Teraszon

Ha igaz, hogy az Index-sztoriban Dull és Bodolai is áldozat, akkor vajon ki az elkövető? – teszi fel a kérdést ez utóbbi szereplőnek, az Index.hu Zrt. Dull Szabolcsot kirúgó elnökének M. Kiss Csaba. A válasz – noha logikus elemekből épül fel – több ponton is elképesztő. Felbukkan benne a NER is, igaz nem pont úgy, ahogy elsőre várnánk.

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – második nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – második nap

A Mátrix valójában a transzneműség allegóriája a rendezői szerint

A Mátrix valójában a transzneműség allegóriája a rendezői szerint

Alig lehet ráismerni az idei Szigetre

Alig lehet ráismerni az idei Szigetre