szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország jogállam, a demokrácia működik, de a Fidesz túlságosan jobbra tolódott, középen álló szavazókat veszíthet, és nem jelez a párt immunrendszere – véli Navracsics Tibor. Orbán Viktor libernyákozását egykedvűen hallgatja, minthogy már nem uniós biztos.

Interjút adott a Népszavának Navracsics Tibor volt miniszterelnök-helyettes, volt uniós biztos. A jelenleg a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programsorozatért kormánybiztosként felelős politikus egyebek mellett az alábbiakat mondta:

  • „A parlament működik, a jogállamiság alapvető szervei működnek, az igazságszolgáltatás független – ezt még az Európai Unió is elismeri, még ha időnként aggódik is. […] Nem ismerek a magyar demokrácia életéből olyan periódust, amikor ne lehetett volna aggodalmakat megfogalmazni akár jobbról, akár balról. De ez jó is, mert ébren tartja a demokrácia életösztönét.” – A magyarországi jogállamisággal és a demokráciával kapcsolatos aggodalmakra vonatkozó kérdésekre.
  • „Hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot.”
  • „Nem jöttek megrendelések, sőt az is előfordult, hogy még információ is meglehetősen hézagosan jött. Azt a szórólapot, amit a Fidesz adott ki, s amin Jean-Claude Juncker a Bizottság elnöke és Martin Schulz az Európai Szocialisták vezetője látható a hátuk mögött migránsok tömegével, maga Juncker mutatta meg nekem, akkor láttam először. […] A miniszterelnökkel igen, rendszeresen beszéltünk. A kormány többi tagjával nem volt ilyen a kapcsolat, néha alapvető információkat nem kaptam meg a kormánytagoktól.” – Arról, hogy uniós biztosként milyen volt a kapcsolata a magyar kormánnyal.
  • „Most már egykedvűen hallgatom. Nem úgy, mint amikor azok között ültem, akikre ezt mondta a miniszterelnök.” – Orbán Viktor libernyákozásáról.
  • „Nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrámától, hanem a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra. Az 1998-2002, de még a 2010-2014-es Fidesz is inkább jobbközép pozícióban volt – nemcsak a párt, a szavazói is. […] A Fideszben sokáig arra kellett ügyelni, hogy a jobboldalon lévők ne forduljanak a párt ellen. Most már inkább az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől. Jeleznie kéne a párt immunrendszerének – s ez jelölhetné ki a határt is – , hogy középen szavazókat veszít, ezért gesztusokat kell tenni. Ezek a gesztusok most hiányoznak.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még a költözés előtt padlóra kerülhet a Magyar Természettudományi Múzeum

Még a költözés előtt padlóra kerülhet a Magyar Természettudományi Múzeum

Oktatói Hálózat: Az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol Iványiék iskoláira

Oktatói Hálózat: Az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol Iványiék iskoláira

28 ezer dolgozót küld el a Disney

28 ezer dolgozót küld el a Disney