szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava magyar szakembereket kérdezett a világ első, és késznek mondott koronavírus-oltásáról, amelyet orosz tudósok készítettek. Putyin elnök szerint működik, mások nem így látják.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az orosz vakcinakutatás eredményei továbbra sem ismertek a világ előtt, az ország tudósai azonban állítják: a koronavírus ellen kitalált a szer működik.

A Népszava most megszólaltatott néhány magyar szakembert, hogy véleményezzék az oltóanyagot. Egy hatósági engedélyezésben jártas illető azt mondta, hogy a vakcinának egyelőre csak orosz törzskönyve van, ezért csak Oroszországban hozható forgalomba.

Magyarországra csak akkor kerülhetne a készítmény, ha az orosz oltóanyagnak lenne az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által kiadott törzskönyve is. Ám ahhoz, hogy ezt a vakcina megkapja, a legkedvezőbb esetben is félévre volna szükség, és csak azután alkalmazhatnák az Unió területén. De ilyen a bejegyzést akkor lehet kapni, ha az európai gyógyszerhatóság garanciát lát arra, hogy az általa törzskönyvezett termékek biztonságosak és egyben hatékonyak"

– mondta a lapnak a szakértő, aki egyelőre szkeptikus a bejelentéssel kapcsolatban.

Az orosz szerinte "kicsit túl gyorsan mentek végig a klinikai vizsgálatokon", és tudomása szerint "nem sokat foglalkoztak a preklinikai fázissal, rögtön a humántesztelésbe csaptak bele". Az oltóanyagban ismertei alapján legyengített vírust használnak, amelytől jobb immunválasz remélhető, de többször is jelentkezhet láz, vagy egyéb nem kívánt hatás is.

Szerinte a Covid esetében ez akár veszélyes is lehet, mert föllobbanthatja a betegséget.

A magyar szakértő szerint mindez azonban csupán elmélet, hiszen magáról a vakcináról nem sokat tudni. Az eddig ismerhető információk alapján abban ugyanakkor biztos, hogy ő nem adatná be magának.

A Népszava Falus Ferenc egykori tiszti főorvost is megszólaltatta; ő már úgy vélekedett a szerről, hogy "nem lehet annyira rossz az az orosz vakcina". Falus felidézte, hogy ők voltak azok, akik szinte elsőként kormánybizottságot hoztak létre, és tízféle vakcinapróbálkozással álltak elő. A most bejegyeztetett oltóanyagot nagyrészt katonákon próbálták ki.

Falus szerint Oroszországban több olyan oltóanyag is van forgalomban, amelynek nincs nemzetközi törzskönyve, így azokat csak az ország határain belül használhatják, exportálni nem tudják.

A Szputnyik V nevű oltóanyag első adagjait két héten belül kezdi gyártani Oroszország Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerdai tájékoztatása szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vajon feláldozható hét ember élete a tudomány érdekében?

Vajon feláldozható hét ember élete a tudomány érdekében?

Harmincperces koronavírusteszttel szűrik az iskolásokat Bécsben

Harmincperces koronavírusteszttel szűrik az iskolásokat Bécsben

Elfogadták a budapesti gazdasági mentőcsomagot, a taxisok kaptak egy plusz kedvezményt

Elfogadták a budapesti gazdasági mentőcsomagot, a taxisok kaptak egy plusz kedvezményt