szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két kérdést átengedett a négyből a helyi választási bizottság, amiket a tatai luxushotel-beruházással kapcsolatban kezdeményezett egy helyi civil aktivista. Ha jogerőssé válnak, szeptemberben kezdődhet az aláírás-gyűjtés.

Sikerrel jártak a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxushotel ellen népszavazást kezdeményezők a helyi választási bizottságnál (hvb), miután pénteken négy kérdésük közül kettőt átengedett a testület - értesült a hvg.hu. A népszavazást konkrétan Szalay Ildikó a Stop Avalon! Tata Lakossági Mozgalom szervezője kezdeményezte és adta be. (Tehát nem a helyi ellenzéki pártok, ahogy azt korábban írtuk.)

A tó partjára 120 szobás hotelt szeretne építeni egy cégcsoport, amelynek tulajdonosai egyben a Hell energiaital-gyártó tulajdonosai is. A beruházás ellen civilek, környezetvédők és ellenzéki képviselők is tiltakoznak, és már július elején is kezdeményeztek - akkor sikertelenül - népszavazást.

A két, most pénteken jóváhagyott kérdés:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit."

A kérdések várhatóan augusztus végére válnak jogerőssé, így elvileg ősszel kezdődhet az aláírásgyűjtés.

A luxushotel elleni tiltakozások nyomán az építtető Avalon Center Kft. korábban már részben visszavonulót fújt, azt ígérték, hogy 5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz az épület, és egyetlen fát sem vágnak ki, de a mélygarázshoz ragaszkodtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Farkas Zoltán: Titokban emelt kamatot a jegybank, avagy az elárult közönség

Farkas Zoltán: Titokban emelt kamatot a jegybank, avagy az elárult közönség

40 éve halt meg a rocktörténet legfontosabb dobosa

40 éve halt meg a rocktörténet legfontosabb dobosa

Mentesen, felelősséggel

Mentesen, felelősséggel