Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszavonulót fújt az építtető Avalon Center Kft. a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda ügyében: 5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz a hotel, és ígérik: egyetlen fát sem vágnak ki, megegyeznek a civilekkel, mélygarázs viszont lesz.

A korábban bemutatottnál kisebb szállodát tervez építeni a tatai Öreg-tó partjára az Avalon Center Kft. – mondta a hvg.hu-nak a cég ügyvezetője, Tóth Róbert. Ahogyan arról már beszámoltunk, eredetileg egy 120 szobás luxushotelről volt szó, amelyet egy, a Hellt is tulajdonló személyek másik cége húzna fel alig néhány méterre a tó partjától, 24 milliárd forintból. Az Avalon Center Kft. egy májusi sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy

  • az Öreg-tó az építkezés után is körbesétálható lesz,
  • a szálloda 19 méternél nem lesz magasabb,
  • mélygarázsban lehet majd parkolni,
  • és az épület nem takarja ki a népszerű Eötvös Gimnáziumot.

A civilek legutóbb bő egy hete tiltakoztak a beruházás ellen. A hvg.hu-nak akkor azt mondták, fontos nekik, hogy az Öreg-tó partjának ezt a részét eredeti környezetében őrizzék meg, oda se szálloda, se wellness- és konferenciaközpont ne épüljön. Beszéltünk olyan családdal, amelyik nemrégiben kifejezetten a most még körbesétálható tó miatt költözött Budapestről Tatára, és találkoztunk olyannal is, aki ebben a városban nőtt fel, már nem itt él, de eljött a megmozdulásra, mert fontos neki az Öreg-tó körüli környezet. A több mint tízezer tagot számláló Facebook-csoport, a Stop Avalon! Tata civiljei Bándi Gyulától, az ombudsman zöldügyekkel foglalkozó helyettesétől kértek segítséget. Azt a választ kapták, hogy jelenleg nincs mód arra, hogy az ügyben vizsgálat induljon.

©

Az Öreg-tó 1977-ben lett természetvédelmi terület, 1989-ben pedig a Ramsari Egyezmény által védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé vált. A város 2010-ben a Biodiverzitás Fővárosa lett, 2018-ban pedig a világ 18 városának egyikeként Ramsari Város. A Ramsari egy nemzetközi egyezmény, amely a vizes élőhelyek védelmére jött létre. Szigorú kötelezettséggel azonban, ahogyan a többi cím, úgy ez sem jár, azaz nem elég az építkezés megakadályozásához.

A városban, ezekben napokban lakossági fórumokat tartanak a tervezett beruházásról. Ezeket Tata kormánypárti polgármestere, Michl József kezdeményezte. A polgármester korábban a hvg.hu-nak azt mondta, Tatának nagy szüksége van egy ötcsillagos szállodára, ami ha megépül, „óriási előrelépés lesz Tata turisztikai vonzerejében”. Szerinte izgalmas, hogy egy nem kiemelt turisztikai térségben lévő várost nézett ki a beruházó magának. „Jónak tartom ezt a helyszínt is” – mondta, ugyanakkor hozzátette: „a bemutatott ötletkép az én tetszésemet még nem nyerte el. Azt kell megtalálniuk, hogyan lehet egy ilyen feladatot ellátó épületet úgy megfogalmazni, hogy az abszolút illeszkedjen az épített és a természeti környezetbe. A telekre úgy kell építkezni és a közlekedést is úgy kell megszervezni, hogy ne érje kár a vadludakat és a természeti környezetet” – hangsúlyozta. Ezért határozatban szakhatósági véleményeket és tanulmányokat kért az ügyben.

©

Új koncepció

Az Avalon Center most sajtóreggelire hívta az újságírókat, hogy világossá tegye: mindenképp megépül a szálloda Tatán. Az építtető egy újabb koncepcióval állt elő, mert mint mondta, a korábbi terv

nem ment át.

Az új épület 5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz, és kívülről zöldborítást kap – tudtuk meg. Az új tervet heteken belül be fogják mutatni. Kiderült még, hogy

  • az épület átlagosan 7,5 méter magas lesz,
  • a legmagasabb pontja 18,5 méter,

Az ügyvezető a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a szálloda megépítéséhez egyetlen fát sem fognak kivágni, a területet a város felől lehet majd megközelíteni. A tervezet mélygarázzsal kapcsolatban kijelentette, hogy tudomása szerint a volt lóistálló helyén, ahol a munkát tervezik, nincsenek források, barlangok. „A mélygarázs arra való, hogy eltüntesse az autóforgalmat” – tette hozzá.

Ígérte azt is, hogy a szabályokat betartva, a civil szervezetek támogatását megszerezve fognak dolgozni. Arra a kérdésre, hogy kikkel sikerült eddig megegyezni, Tóth azt válaszolta, hogy többek között beszéltek már sportolókkal, csillagászokkal és a Vitorlásszövetséggel is. Az eddigi tiltakozások előtt – mint mondta – értetlenül áll, azokat nem érti. Úgy fogalmazott,

lássuk már be, hogy ez egy magyar tulajdonú cég, amelyik szeretne fejleszteni, amit nem féltetlenül kell támadni.

A városban időközben aláírásgyűjtés is indult, civilek népszavazást szeretnének a szálloda-beruházásról. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető a hvg.hu-nak azt mondta, „viszonylag ritkán szoktak egy magántulajdonban lévő területtel kapcsolatban népszavazást kezdeményezni, de ha a referendumot kiírják, állunk elébe, a népszavazás egy állampolgári jog”.

©

Terjeszkednek

Az ügyvezető az Avalon Lake nevet viselő projektet Magyarország legnagyobb turisztikai magánberuházásának nevezte. Azt mondta, azért esett a választás Tatára, mert a barokk kisváros Nyugat-Magyarország gyöngyszeme, amit szeretnének felemelni. Hangsúlyozta, hogy Tata jelenleg „nincs turisztikai metszéspontban”, amit a cég méltatlannak érez, úgy látja, hogy a város „megérdemel egy ötcsillagos hotelt”.

A szabályozási terv most azt teszi lehetővé, hogy olyan építményt húzzanak fel a volt lóistállónál, amelyet idegenforgalmi, lovas, sport és kulturális célra lehetne hasznosítani. Ahhoz, hogy a területen szállodát építsenek, a város szabályozási tervét is módosítani kellene. Tóth Róbert most azt mondta, ha az önkormányzat végül a változtatáshoz mégsem járul hozzá, a jelenlegi szabályoknak megfelelően vágnak bele a munkába, de a szállodáról nem tesznek le. Úgy fogalmazott, fejükbe vették, hogy

  • a szállodaláncot bővítik,
  • erre a célra mindig a legjobb helyet fogják választani, tudván, hogy ez nem mindenkinek fog tetszeni.

Megtudtuk, hogy nemcsak Tatán, Bükkszentkereszten, Magyarország legmagasabban fekvő lakott területén, szintén erdei környezetben is szálloda lesz, és „ott örülnek is neki”. Az Avalon Center egy félig kész épületet vett meg a faluban, azt újítják fel, illetve kisházakat húznak majd fel az erdőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márki-Zay szerint lényegében zsarolással vesznek rá polgármestereket a Fidesz támogatására

Márki-Zay szerint lényegében zsarolással vesznek rá polgármestereket a Fidesz támogatására

Nem árt sietni, holnap estig ingyen tölthető a videojátékok egyik legjobbja, a Quake II

Nem árt sietni, holnap estig ingyen tölthető a videojátékok egyik legjobbja, a Quake II

Nem várt anyagra bukkantak kutatók a Ceres törpebolygón

Nem várt anyagra bukkantak kutatók a Ceres törpebolygón