szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A visegrádi országok turistáinak adott engedmény is kölcsönös – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az egész világon újra berobbant a koronavírus-járvány, Magyarországot meg kell védeni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kedden életbe lépett határzárral kapcsolatban közösségi oldalán. A konzuli szolgálat vörösnek minősítette a világ valamennyi országát, azaz most már nem ajánlott az utazás egyáltalán sehová a tárcavezető szerint.

Akik befizettek már külföldi utazásra, azok elállhatnak az utazási szerződéstől, és jogukban áll visszaigényelni a befizetett pénzt – magyarázta a határzár turistákat érintő részét Szijjártó. Kitért arra is, hogy a visegrádi országok kivételezett helyzete kölcsönös: Csehországba, Lengyelországba és Szlovákiába a magyarok is kiutazhatnak, ha már befizették az útjukat, visszafelé pedig nekik is elég egyetlen negatív teszt a karantén elkerüléséhez.

Az ingázás lehetősége sem veszik el a határzárral a miniszter közlése szerint.

A határátlépések időpontját a rendőrök rögzítik, és aki 24 órán belül visszatér az országba, annak nem kell karanténba vonulnia.

A megszokottnál ugyanakkor kevesebb határátkelő áll nyitva. Ezekről a rendőrség honlapján lehet tájékozódni.

Magyarországra szeptember elsejétől nem léphet be nem magyar állampolgár, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

A határzár miatt levélben szólította fel az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a korlátozásokat, ha azok diszkriminálják az uniós állampolgárokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában

Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban

ATV: A kormányhivatalokba szállították a lefoglalt vakcinákat

ATV: A kormányhivatalokba szállították a lefoglalt vakcinákat