szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy koronavírus-gyanús fiúnak kért tesztet a budapesti család, mire a mentő kiérkezett, a tünetmentes apáról magánúton kiderült, hogy fertőzött. Az anyát ennek ellenére nem tesztelték le, mondván: nincs a listán. Olvasónk mesélte el tapasztalatát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Vasárnapra lázasodott be a fiam, sajnos felmerült, hogy koronavírusos lehet, mert a sikeres érettségit és felvételit ünnepelve sokat bulizott mostanában” – mesélte olvasónk, akit a cikkben álnéven, Anitaként szerepeltetünk. Aznap felhívta az ügyeletet, ahol nem voltak túl magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy rendelhetnek-e tesztet, vagy sem, azt mondták, utánanéznek, majd visszahívják, de addig is telefonáljon a mentőknek is.

A végére kiderült, tesztet csak a háziorvos kérhet, ezért megvárták az ő rendelésének kezdetét, a hétfő délután 4 órát – akkorra a fiának már a szaglása és ízlelése is elveszett –, hogy kérjenek hivatalos tesztet. A mentősök kedden délelőtt hívták, hogy 3-5 órán belül kiérnek, addig a gyerek ne egyen és ne igyon. Az előzetes tájékoztatás alapján legkésőbb háromra kint kellett volna lenniük, ám 4 körül telefonáltak, hogy már nem mennek, a gyerek ehet.

Ezek után egy szerda 8-12 közötti időszakot „lőttek be” a mentősök, ám abból az idősávból is kicsúsztak. Anita kettőkor telefonált, hogy mire számíthatnak (a gyerek ugyanis akkor sem evett és ivott, ami a garatból vett minta miatt fontos), mire lerázták annyival, hogy majd jönnek, a gyerek nyugodtan egyen.

Negyed négykor a fiú evett, majd fél 4-kor csöngetett a szkafanderben lévő mentős. Anita hangsúlyozta, a mentős nagyon kedves volt, de kabaré, ami történt. Megkérték, húzzon a lábára zsákot, hiszen előtte számtalan lakásban járt tesztelni koronavírus-gyanús embereket, amit a mentős azzal hárított, hogy az előírás szerint nem vehet fel a cipőre zsákot, nehogy elcsússzon.

Anita elképedt, mikor kiderült, a mentős 1,5 órával azelőtt a szomszéd utcában tesztelt, de azért nem ment hamarabb hozzájuk, mert neki pontosan, tehát sorrendben is azt a listát kell követnie, amit reggel megkap, tehát közben cikázott kicsit a városban.

Mire a mentős kiért, a család már tudta, hogy baj van: Anita tünetmentes férje ugyanis kedden magánúton leteszteltette magát, szerdára kiderült, koronavírusos lett.

A szintént tünetmentes Anita ezzel felhívta a háziorvost, aki ezután lejelentette őt is tesztelésre.

Hiába kérte azonban hozzájuk a gyerek miatt végre megérkezett mentőst, hogy ha már úgyis ott van, tesztelje le őt is, ezt amaz azzal utasította vissza, hogy csak azt tesztelheti le, aki a listán szerepel, az ő nevét később kapják majd meg. Anitát a cége elküldte magánúton tesztelni, csütörtök délelőttre kapott időpontot.

Azt nem tudni, hogy a fiáról kiderül-e, hogy elkapta a vírust vagy sem, ugyanis miután a teszt előtt nem sokkal evett, a mentős szerint lehet, hogy hamis negatív tesztet fog produkálni. Annak az eredményét egyelőre várják.

A férje pozitív tesztjét a magánlabor lejelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, azonban szerda estig még senki sem kereste kontaktkutatás miatt, ahogy az ajtajukra sem került ki a piros figyelmeztetés a hatósági házi karanténról.

(képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!