szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lukasenka szerint a katolikus egyház az ellenzéket támogatja a fehérorosz tüntetéseken, ezért a minszki katolikus érseket augusztus 31-e óta nem engedik vissza hazájába Lengyelországból. Szijjártó Péter most tollat ragadott az érdekében.

Aljakszandr Lukasenka a héten azzal vádolta meg a katolikus egyházat, hogy az ellenzéket támogatja a kormányellenes tüntetéseken, ezért augusztus végén nem engedték belépni az országba a Lengyelországból visszatérő Tadeusz Kondrusiewicz minszki érseket, mert onnan szerinte az egyházi vezető "konkrét küldetéssel" tért volna vissza.

Bár Szijjártó Péter 2006-ban ifjú fideszesként még a fehérorosz nagykövetség előtt tüntetett Lukasenka diktatúrája ellen, most, külügyminiszterként már nem emelte fel a hangját a fehérorosz rendvédelmi szervek által elkövetett túlkapások és az ellenzék megfélemlítése miatt. A katolikus érsek érdekében azonban vasárnap reggel levélben fordult Vlagyimir Makejhez, Fehéroroszország külügyminiszteréhez, a barátjaként emlegetve őt.

Szijjártó Péter: a panelkirály, aki Orbán Viktor első számú janicsárja

A magyar külügyminiszter kirobbanthatatlan helyéről, főnöke óhajai számára parancsok, így a magyar külpolitika annyit ért el, hogy diktátorokkal barátkozva gyengíti az ország presztízsét, miközben ennek gazdasági hozadéka nincs vagy nem látszik.

"Barátságunkra való tekintettel, úgy érzem nyugodt szívvel írhatok levelet külügyminiszter kollégámnak, főleg ha annak hátterében nem a balhékeltés, hanem a keresztény értékek védelme és fontossága áll, amelyre talán most jobban van szüksége a világnak mint valaha. (...) Tadeusz atyával szintén régóta ismerjük egymást, örömmel mondhatom, hogy jó kapcsolatot ápolunk és máig élénken él bennem legutóbbi beszélgetésünk, amikor a minszki Szent Simon és Szent Ilona-templomban fogadott. Barátságunk miatt tehát úgy érzem, nyugodtan fordulhatok belarusz külügyminiszter kollégámhoz, arra kérve őt, hogy fontolja meg a minszki érsek visszaengedésének lehetőségét az országba" - áll Szijjártó Facebook-bejegyzésben.

Az általa nyilvánosságra hozott, angol nyelvű levelében levelében a miniszter emlékezteti fehérorosz kollégáját arra, hogy Magyarország érdekelt a jó kapcsolatok fenntartásában Fehéroroszországgal a politika, a gazdaság, a kultúra és még a vallás terén is, és tudatja: személyes ismeretségük révén az érsekkel, szilárd meggyőződése, hogy Tadeusz Kondrusiewicz őszintén törekszik békés megoldásra, politikai hátsó szándék nélkül.

Kondrusiewicz egyébként a lengyelországi Byalistokból telefonon az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy misézni utazott Lengyelországba, és nem találkozott ottani vezetőkkel.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelik, mert a választás elcsalásával vádolják. A fehérorosz rendvédelmisek többször is erőszakosan léptek fel a tüntetőkkel szemben, több ellenzéki vezető külföldre távozott. A katolikus egyház kiállt a tiltakozók mellett, de a többi felekezet is erőszakmentességet és országos párbeszédet sürgetett. A 9,5 milliós fehérorosz lakosság mintegy 10-15 százaléka római katolikus vallású. Jelentős részük, akárcsak az érsek, a lengyel kisebbséghez tartozik. A keresztények többsége az ortodox egyház híve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak

Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak

A Facebook lesz az új közellenség?

A Facebook lesz az új közellenség?

Szovjet időgép: beültünk egy 492 kilométert futott régi Ladába

Szovjet időgép: beültünk egy 492 kilométert futott régi Ladába