szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A műszerek akár zárt üléseket és magánbeszélgetéseket is rögzíthettek. A berendezéseket már eltávolították.

A miskolci városháza közgyűlési termében egy bejárás során találtak rá arra a két mikrofonra és egy kamerára, amely a hivatalos közvetítőrendszertől függetlenül működött – figyelt fel a Miskolci Önkormányzat oldalán megosztott hírre a Szabad Európa.

"A kamera a képviselőkkel szemben volt elhelyezve, a két mikrofon szintén igen jó minőségű: így ezekkel az eszközökkel szinte bármit rögzíteni lehetett, ami a teremben történt" – mondta a portálnak Petruskó Norbert, a hivatal szóvivője, aki szerint egy külön helyiségben megtalálták azokat az eszközöket is, melyekkel a felvevőket kezelni lehetett.

A most megtalált berendezéseket azonnal eltávolították.

Az eszközök felfedezése után indított vizsgálat kiderítette, hogy a készülékeket 2016 augusztusában vásárolták Kriza Ákos akkori fideszes polgármester kérésére, Alakszai Zoltán akkori Fidesz-frakcióvezető engedélyével, de a képviselő-testület tudta nélkül. A beszerzés 3,7 millió forintba került.

Hollósy András, a Fidesz–KDNP szóvivője, az Észak-Magyarországnak azt mondta, az eszközök kizárólag a közgyűlési jegyzőkönyvek elkészítését segítették. Szerinte a "teremben jól látható helyre felszerelt eszközöket 2016 óta nézték a baloldali képviselők, de mindeddig semmilyen problémájuk nem akadt velük".

Szopkó Tibor, a Velünk a Város képviselője aggályosnak tartja az esetet, mert nem tudni, hogy a most megtalált eszközök milyen célból kerültek az ülésterembe, és az is rejtély, hogy mit rögzítettek, és hogy a felvételek hova kerültek.

"A koronavírus-járvány miatt hónapokig nem ülésezhetett személyesen a képviselő-testület. A korlátozások utáni első ülés előtt tartottak a kollégák egy bejárást, ami során ellenőrizték, hogy működik-e minden. Ennek során fedezték fel, hogy egy kamera és két térmikrofon a hivatalos közvetítőrendszertől függetlenül működik” – mondta Petruskó Norbert a Szabad Európának.

Közben Miskolc város jegyzője, Ignácz Dávid a vélelmezett jogsértés miatt bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalánál (NAIH).

(Nyitóképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Épp 38 ember nézi” – ha ön is találkozott ilyen szöveggel egy hirdetésnél, vélhetően nyomás alatt volt a pszichéje

„Épp 38 ember nézi” – ha ön is találkozott ilyen szöveggel egy hirdetésnél, vélhetően nyomás alatt volt a pszichéje

Müller Cecília: Fiatalok is vannak lélegeztetőgépen

Müller Cecília: Fiatalok is vannak lélegeztetőgépen

Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban

Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban