szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sztankóczy András szerint Balogh Ákos Gergely „már nem tekinthető politikaközeli személynek”.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Sztankóczy András, az Index új stratégiai igazgatója és vezető szerkesztője volt a Spirit Fm vendége a Media1 hétfő esti műsorában. AVálasz Online-tól érkezett igazgatósági tag többek között arról beszélt, hogy Bodolai László (az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke) és Szombathy Pál kereste meg őt a kinevezését megelőzően. Eleinte csak igazgatósági tagnak hívták, miután az elvárt minimális, 3 fő alá esett volt volna a tagok száma.

Arra a bírálatra, hogy a Válasz Online közleményében szóvá tette Sztankóczy a Választól való távozásának, illetve az Indexhez történő átigazolásának módját, visszakérdezett:

Engedélyt kellett volna kérnem, hogy elmehetek-e máshová dolgozni, amikor egyébként a Válasz Online-nak csak havi 2 cikket írtam kvázi külsősként?

Arra, hogy milyen volt a távozó indexesek megüresedő székeibe beülni, azt mondta, amikor igent mondott a felkérésre, még nem gondolta, hogy a történet végül így alakul. Azt sem tudta eredetileg, hogy szerkesztői pozíciót is vállalni fog az igazgatósági tagság mellett.

Sztankóczy szerint teljesen nyilvánvaló, hogy Dullnak szerepe lehetett az Index igazgatósági ülésén elhangzott belső információk kiszivárgásában. Később azt is kifejtette, hogy a régi Index szerinte "erőforrás-pazarló volt, mert 20 éven át organikusan épült fel, és mindenféle külső javaslatot, tanácsot állandó támadásnak vettek". Az új Indexről azt mondta:

Október elejére nagyjából összeáll a stáb, ami várhatóan 60 fős lesz.

Arra, hogy D. Bányász Gergő végül, hosszas vacillálás után nemet mondott a főszerkesztő-helyettesi felkérésre, és lesz-e helyette más, azt nyilatkozta: elképzelhető. A "toborzás" szerinte már könnyebben megy, mint pár hete. Arra a felvetésre, hogy azért van-e annyi jobboldali a stábban, mert elriasztották a baloldaliakat, úgy válaszolt: sokakat elriasztott, hogy azt mondták, aki a távozó indexesek helyére megy, az „hullarabló”. Azt is mondta:

Igaz ugyan, hogy vélhetően több jobboldali lett a stábban, mint korábban, de nem hiszem, hogy olyan sok lenne.

Balogh Ákos Gergely új főszerkesztő-helyettesről – aki a Mandiner alapítója, korábban az Orbanviktor.hu oldalt üzemeltette, de volt a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje is – Sztankóczy azt mondta:

Igen, Ákosnak volt egy honlap-üzemeltető cége, ami Orbán Viktor mellett egyébként az SZDSZ ifjúsági tagozatának honlapját is vitte. (...) De igen, az Ákos nyilvánvaló, hogy valahonnan a Fidesz környékéről érkezett.”

Azt is mondta, hogy Balogh már nem tekinthető politikaközeli személynek, illetve nem keveri össze a szerepeket, "tudja, hogy most újságíró".

Kárpáti Márton: Egy-két hét, és elindul a Telex

Sztankóczy után a műsor vendége Kárpáti Márton, Telexet kiadó cég, a Van Másik Kft. tulajdonosa volt. Kárpáti a felmondás előtt főszerkesztő-helyettese volt az Indexnek. Kárpáti megerősítette, hogy ő még júliusban, Dull Szabolcs elbocsátása előtt felmondott az Indexnél, a szerződése július végével járt le. Állította, ekkor még nem volt meg a fejében az elképzelés arról, hogy egy új médiacéget alapít.

A Telexről azt mondta, már több mint 30 ezer támogatónál járnak. Arról is beszélt, hogy már csak technikai akadálya van, de „egy-két héten belül” reményei szerint el tud indulni a telex.hu mintegy 50, korábban az Indexnél dolgozó újságíróval. Mint fogalmazott:

Volt kollégáink közül válogatunk, nincsenek kívülről érkezők. Tudjuk, hogy volt kollégáink közül ki mire képes.

Azt is kifejtette, hogy a kft. forma tűnt a legegyszerűbbnek ahhoz, hogy gyorsan létrejöhessen a Telex, de később ez átalakul majd. Hogy milyen társasági formára tervezik az átalakulást, Kárpáti még nem tudott egyértelműen válaszolni. A zrt. formát valószínűsítette, hozzátéve:

Van egy olyan tervünk, de ez odébb van, hogy ha a a kft. elkezd átalakulni zrt.-vé, akkor a dolgozóknak bizonyos munka után, hűségidő után, akivel rég óta dolgozunk együtt, annak lesz lehetősége tulajdonrészt kapni a vállalatból.

Szóba került a Kárpátok Kommunikációs Kft. és a telex.hu domén kérdése is, ami miatt felmerült korábban, hogy a távozó indexesek közül Kárpáti esetleg előre készült a történtekre, ám ő ezt tagadta. Kárpáti azt mondta erről, hogy aki megnézi a telex.hu domén történetét, láthatja, hogy a mostani adatokkal történő bejegyzése augusztus közepén történt meg.

Arra, hogy most ugyan összejött az indulásra való pénz, de szavai szerint is csupán néhány hónapra lesz elegendő a pénz, mi lesz utána, Kárpáti azt mondta, szerencsére a támogatóik egy része rendszeres támogatást is vállalt. A nem "közszolgálati" tartalmak fizetősek lehetnek – folytatta.

Arra, hogy terjed egy pletyka, hogy a 444 támogatások és befektető segítségével felvett volna 40-50 távozó indexest, Kárpáti azt mondta:

Nem hallottuk, hogy van ilyen befektetőjük, de valóban voltak olyan puhatolózó tárgyalások, hogy csináljunk valamit közösen. (...) De a tárgyalások nem jutottak el addig, hogy ez meg is valósuljon.

Egy héttel ezelőtt Munk Veronika, a távozó indexesek új lapjának alapítója és leendő főszerkesztője szintén azt részletezte, hogy már csak egy-két hét, és elindul a Telex.

Egy-két héten belül elindulhat a Telex, a távozó indexesek új lapja

Az állítólagos baloldali médiafölényről és a Színház és Filmművészeti Egyetem elfoglalásáról, vagy inkább megszüntetéséről. Valamint a rendszerdiskurzusról, az Orbán-korszak korszelleméről, kormányról és (hivatásos) ellenzékéről. Vélemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Munkavállalói élménytervezés és empátia - a túlélés záloga

Munkavállalói élménytervezés és empátia - a túlélés záloga

Matolcsy nem akarta látni, hogy jön a recesszió, de most rájött, hogy itt van

Matolcsy nem akarta látni, hogy jön a recesszió, de most rájött, hogy itt van

Az Alibaba bemutatta az új PC-t, azt mondják, mindenki ilyet akar majd

Az Alibaba bemutatta az új PC-t, azt mondják, mindenki ilyet akar majd