szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár 11 év börtön is várhat a Jobbik korábbi EP képviselőjére, Kovács Bélára. Hamarosan elsőfokú ítélet születhet az ügyében, kémkedéssel és költségvetési csalással vádolják.

Első fokú ítélet születhet a napokban Kovács Béla ügyében. A Jobbik korábbi EP képviselőjére a Magyar Nemzet szerint az ügyészség várhatóan végrehajtandó szabadságvesztést kér.

Kovács Bélát az Európai Unió intézményei elleni, az oroszok javára elkövetett kémkedéssel, valamint az unió kárára elkövetett, nagy értékű költségvetési csalással vádolják. A vádirat kitér arra, hogy Kovács Béla 2010-től európai parlamenti képviselőként különböző bizottságokban vállalt szerepet, ez idő alatt pedig többször találkozott az Orosz Föderáció Katonai Hírszerző Szolgálatának (GRU) tisztjével. A tiszt a vádirat szerint az EU kül- és gazdaságpolitikájával kapcsolatos információkat kaphatott Kovácstól. Információkat kaphatott például 2012 és 2014 között az Oroszországot érintő EU-s energetikai tárgyalásokról, Moldávia uniós csatlakozási folyamatáról, valamint az EU Déli Áramlattal kapcsolatos álláspontjáról.

A vádirat szerint Kovács célja hosszú távon az volt, hogy az Európai Parlamenten belül egy erős háttérbázissal bíró, nyíltan EU ellenes politikai közösséget hozzon létre, ami egyben megfelel az Oroszországi Föderáció érdekeinek is.

Kovács Béla költségvetési csalási ügyében érintett gyakornokokra feltételes szabadságvesztés várhat. A vád szerint a három gyakornok 2012-ben és 2013-ban valótlan tartalmú megállapodást írt alá Kováccsal. A Magyar Nemzet cikke szerint Kovács azért alkalmazott gyakornokokat, hogy az EP illetékes szolgálatának döntésre jogosult személyét megtévessze és a vele kapcsolatban álló személyeknek az EP költségvetéséből származó pénzeket juttasson. A vádirat konkrét összeget is megnevez: Kovács Béla eszerint 6 173 119 forintot játszott ilyen módon ki.

Kovács Béla a büntetőeljárás kezdete óta tagadja, hogy kémkedett volna akár a GRU-nak, akár bárki másnak. Korábban újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem tudta, hogy katonai hírszerzőkkel beszélget. A költségvetési csalással kapcsolatban elmondta, hogy szerinte adminisztratív hiba történt, és az állítólagos kárt befizette az EP kasszájába.

Kovács Béla ügyéről korábban itt írtunk bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Vádat emeltek a jobbikos Kovács Béla ellen

Vádat emelt az ügyészség Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán.

77 szegedi egyetemi tanár írta alá a Színművészetit támogató nyilatkozatot

77 szegedi egyetemi tanár írta alá a Színművészetit támogató nyilatkozatot

Borisz Akunyin: „Embereket erővel összetartani nem lehet”

Borisz Akunyin: „Embereket erővel összetartani nem lehet”

363 felett ragadt a forint

363 felett ragadt a forint