szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hagyományos rendben ülésezik a Parlament - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A képviselőket arra kérik majd, hogy viseljenek maszkot az ülésteremben, amit csak felszólalás közben vegyenek le.

A járványügyi szabályok betartása mellett normál módon kezdődik a Parlament őszi ülésszaka – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A frakciószövetség azt javasolja majd, a képviselők az ülésteremben is viseljenek maszkot, amit csak a felszólalás alatt vegyenek le. Noha jogilag a képviselőket nem kötelezhetik arra, hogy az épületbe lépés előtt méressék meg a testhőmérsékletüket (amit mindenki másnak kötelező), egy erős kérést tesznek feléjük, amit, ha nem tartanak be, büntetni fognak.

Kocsis Máté nem tud arról, hogy a Fidesz képviselőcsoportjában bárki elkapta volna a koronavírust, a KDNP-sek közül egyedül Hollik István esete ismert (aki miatt több kormánytag került karanténba és lefújták a Tranzit fesztivált is).

Kocsis Máté azt mondta, ősszel szerinte nem lesz szükség a rendkívüli jogrend bevezetésére, ami lehetővé tette Orbán szármára a teljes körű, rendeleti kormányzást. Jelenleg egészségügyi válsághelyzet van, ami szintén ad többletjogokat a kormánynak, de csak a járvánnyal összefüggésben hozhat korlátozó intézkedéseket.

Kocsis azt mondta, a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülésén tárgyaltak arról, kell-e új koronavírus-törvény (ami a köznyelvben felhatalmazási törvényként híresült el), de arra jutottak, a meglévő törvények alapján minden adott a sikeres védekezéshez. Ez azért kétértelmű, mert a katasztrófavédelmi és más jogszabályokba számos rendelkezést átültettek már.

Mindenesetre Kocsis azt mondta, ha bármit módosítani kell, meg tudják tenni a Parlament folyamatos ülésezése mellett. Kocsis Máté és Simicskó István KDNP-s frakcióvezető szerint különösen nagy felelősségük van a kormánypárti képviselőknek a működőképesség biztosításában, hiszen „a baloldalra nem lehet számítani”. Éppen ezért a képviselőket kérték, ügyeljenek arra is, hogy ne kerüljenek karanténba.

Kocsis elmondta, ugyan a hétpárti egyeztetésen szóba került, hogy online ülésezzen a Parlament, azonban ennek nincsenek meg a technikai feltételei.

Más legyen, mint az első

Kocsis Máté elmondta, a frakciószövetség szerdai ülésén Orbán Viktor miniszterelnök mellett meghallgatták Palkovics László, Gulyás Gergely és Rogán Antal minisztereket, értékelték a nemzeti konzultáció eredményét is, amelyből szerinte kiolvasható,

az emberek azt várják, a kormány kezelje máshogy a második hullámot, mint az elsőt. Az országnak működnie kell, a munkahelyeket meg kell védeni, az iskolák működését is biztosítani kell.

A konkrét kormányzati intézkedéseket is megtárgyalták – ilyen a széles körű maszkhasználat, a beutazási korlátozások fenntartása, a kötelező testhőmérséklet-mérés az iskoláknál, a látogatási tilalom fenntartása a kórházakban és idősotthonokban, a hatósági árassá tett teszt, a 11-kor záró szórakozóhelyek -, és mindet támogatták. A tesztelésnél megjegyezte,

a kormány és a kormánypártok nem partnerek abban, hogy kifosszák az embereket.

A hvg.hu kérdésére, hogy ez esetben mit szólnak ahhoz, hogy a magánúton kért állami tesztelés 30 ezer forintba kerül, Kocsis azt mondta, elsősorban az olyan magánszolgáltókra gondolt, amelyek 60-70 ezer forintot kértek el.

Kiderült, a Fidesz-KDNP most nem lépett fel a kormányénál szigorúbb javaslattal. Emlékezetes, tavasszal az ő kérésükre döntött hirtelen Orbán az iskolák bezárásáról és a digitális oktatásra átállásról. Kiderült, az ülésen egy képviselő vetette fel, hogy a biztonság kedvéért nem kellene-e most is meglépni ezt, azonban nem kapott többséget. Ráadásul ez szembe is menne azzal, amit a nemzeti konzultáció alapján az emberek akarnak – tette hozzá Kocsis. Mindezt természetesen felülírja az Operatív törzs javaslata.

©

Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióülésen is beszélt arról, december-januárra várható a járványcsúcs, azonban arról nem, hány és milyen koreloszlású fertőzöttre lehet számítani. Kocsis azt mondta, a korsávoknál nincs újdonság, a vírus most a 40 alattiak körében van jelen első sorban, arra kell vigyázni, hogy az idősek közé minél kevésbé törjön be.

Nagyon kell figyelni a generációk közti érintkezésnél, hogy ne legyen baj.

A gazdaságon a fókusz

Az egészségügy felkészült a járvány kezelésére, most a gazdasági intézkedésekkel kell foglalkozni, a munkahelyvédelem áll a középpontban – hangsúlyozta. A szükséges gazdasági intézkedésekről a kormány hetente dönt majd, szerinte helyes, hogy felállt egy gazdaságvédelmi operatív törzs is.

Arra a kérdésre, hogy a járvány újbóli tetőzésénél milyen gazdasági hatásokkal számolnak, gondolkodnak-e azon, hogy mely szektorok kapjanak plusz támogatást (gondolva arra, hogy az adventi időszak a kereskedők számára nem lesz a megszokott), Kocsis igennel felelt. Lesznek szektoriális intézkedések, de a kormány feladata a beavatkozás. Azt azonban reméli, hogy a vállalkozások megteremtik majd az online vásárlás lehetőségét, vagy kitalálják, hogy a járványügyi szabályok betartásával hogyan lehet a tavalyihoz hasonló forgalmat elérni az adventi időszakban.

©

Felhozta azt is, a fővárosnak is segítenie kell (a Fidesz napok óta követeli Karácsony Gergelytől, hogy 50 milliárddal segítsen a fővárosi vállalkozásoknak, amit a Közgyűlés leszavazott). Kocsis szerint ha Karácsony nem segít, „egy halom munkanélkülit fog legyártani a főváros.”

Kérdésként felmerült, miért pont 11-kor zárják be a szórakozóhelyeket, hiszen a többség éjfélkor amúgy is bezár. Kocsis megfordítja a kérdést: ő úgy tudja, a helyek zöme 10-kor bezár, tehát Budapesten a szórakozóhelyek 10 százalékát érintheti a döntés. Azt nem tudja pontosan, miért a 11-es zárásról döntött a kormány, mindenesetre úgy gondolja, akkor már nehéz betartani a járványügyi szabályokat.

Náciztak is egyet

Kiderült, Kocsis Máté elmegy a Szuperkupa döntőre. "Ha az ország működik, akkor a járványügyi szabályok betartása mellett - ideértve a távolságtartást is - lehet élni az életet." Simicskó otthonról nézi ugyanazt.

Egy kérdésre válaszolva Kocsis Máté beszélt arról is, elégedett azzal, amit Orbán az uniós költségvetésnél elért a csúcson - még ha "nem is teljesültek maradéktalanul" az Országgyűlés által támasztott feltételek.

Több pénzt kaptunk, mint amennyiért odamentünk, Magyarország sikert ért el

- zárta rövidre a témát.

A Nemzeti Választási Iroda javaslata alapján újraírhatnak bizonyos választókerületeket, ahol túl nagy volt a lakosság változása. Ez jellemzően az agglomerációs településeket érintheti, a fővárosi választókerületi határokba nem kell belenyúlni.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekről nem mond véleményt, ahogy arra sem válaszolt, támogatná-e Vidnyánszky Attila visszalépését. A kuratóriumi elnök ugyanis egy interjúban arról beszélt, ha csak ő az akadálya a megegyezésnek, megteszi ezt. Kocsis úgy látja, ez az SZFE-n belüli vita, amit rendezni kell, az pedig nem megoldás, ha az egyik fél kivonul. A vita mindenesetre nem tesz jót az ágazatnak, ahogy az sem, hogy baloldali politikusok ott "lebzselnek."

A HírTv felhozza a szerencsi jelölt, Bíró László judapestező és antiszemita kijelentését, mire Kocsis Máté arról beszél, a jelölttel hitelességi probléma van, és mindenképp bukásra van ítélve, függetlenül attól, hogy nyer vagy sem.

Annak is van egy bája, hogy a baloldali budapesti pártközpontok mentegetnek egy teljesen nyilvánvalóan nettó nácit. Sok mindent gondoltam a baloldal jövőjéről, de azt nem, hogy ez a pillanat eljön."

Simicskó úgy látja, a rasszista, gyűlöletkeltő politikusoknak nincs helyük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire

Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire

Így játsszuk el, hogy sikeresek vagyunk!

Így játsszuk el, hogy sikeresek vagyunk!

ORFK: Szijjártó hétszer repült rendőrségi helikopterrel

ORFK: Szijjártó hétszer repült rendőrségi helikopterrel