szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kezdeményezi Kozma Ákosnál a Magyar Helsinki Bizottság, hogy indítson vizsgálatot a hírhedt 33-as cikk miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság kérelmet nyújtott be az alapvető jogok biztosához – derül ki közleményükből. A civil jogvédők azt kérik Kozma Ákostól, hogy indítványozza az Alkotmánybíróságnál a májusban elfogadott nem- és névváltoztatást tiltó rendelkezések megsemmisítését. Úgy fogalmaznak:

Ezek az igazságtalan szabályok súlyosan sértik a transznemű emberek emberi méltóságát és magánélethez való jogát.

Az Országgyűlés május 29-én fogadta el azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek ellehetetlenítik a nem és név jogi elismerését, vagyis azt, hogy valaki az anyakönyvben nyilvántartott nemének és nevének megváltoztatását kérhesse. A kormány és a kormánytöbbség máig nem tárta elő annak alkotmányos indokát, mi szükség volt erre, vagyis a transznemű és interszex emberek alapjogának korlátozására – közölte a civil szervezet.

Azzal, hogy az állami nyilvántartás arra kényszeríti a transznemű embereket, hogy a valós személyiségükkel ellentétes hivatalos nevet és nemet használjanak, gyakorlatilag elvonja tőlük az önrendelkezés jogát – érvelnek a jogvédők. Ezzel olyan mindennapi helyzetekben is, mint a bankkártyás fizetés, a postai csomag átvétele, csekkbefizetés vagy a szerződéskötés megalázó és nem egyszer veszélyes helyzetbe kerülnek.

A törvény miatt ilyenkor ugyanis akaratuk ellenére arra kényszerülnek, hogy felfedjék: transzneműek.

A hírhedt 33-as cikk hatására a hírek szerint többen döntöttek úgy, hogy elhagyják Magyarországot. A Magyar Helsinki Bizottság számára jogi és morális alapon is elfogadhatatlan egy eleve nehéz helyzetben lévő kisebbség további sanyargatása.

Úgy vélik, kétség sem férhet ahhoz, hogy az alapvető jogok biztosának vizsgálatot kell indítania és indítványoznia kell az Alkotmánybíróságnál a 33-as cikk megsemmisítését. Kozmától azt is várják, hogy mondassa ki az alkotmánybírákkal, hogy az Országgyűlésnek törvényt kell alkotnia a transznemű személyek nemének és nevének jogi elismeréséről.

Independent: A transzneműek elleni fellépéssel lett végképp diktátor Orbán

A brit lapban megjelent írás hivatkozik arra is, hogy közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége elfogadja a melegeket és a transzneműeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Anyakönyvi kivonatokat égettek a Hősök terén

Transzneműek tiltakoztak így az új jogszabály ellen, ami megtiltja hogy hivatalos irataikban is megváltoztassák a nevüket és a nemüket. Felszólították az ombudsmant, hogy küldje az Alkotmánybíróság elé a szerintük alkotmányellenes jogszabályt.

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd