szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök ezúttal is a Kossuth rádión osztotta meg gondolatait, és árult el részleteket a sokat hangoztatott védekezési haditervből: ha kell, vezényelni fogják a nővéreket az országban.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök volt a Kossuth rádióban a Jó reggelt Magyarország! vendége.

A miniszterelnök a Korányi-kórházból érkezett az interjúra, elmondása szerint azért, mert a második hullám érkezése miatt a “régi praktikákat kell elővenni”, tehát itt-ott személyesen is tart kórházellenőrzést. Állítása szerint nem igaz, hogy nincs elég hely a kórházban.

A miniszterelnök szerint az orvosok látják, hogyan gyorsul fel az ellátandók száma, és hol lesz vége az ő kórházuk kapacitásának. “Ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor jön a következő kórház, van egy lépcsőzetes haditerv. Ha elfogytak az emberek, akkor kezdődik a vezénylés, kidolgoztunk egy vezénylési tervet tavasszal. Tudjuk, melyik ápolónő honnan, melyik helyről hova van vezényelve, hol fog aludni, ki ad neki enni” – vázolta fel a miniszterelnök a terveket.

Van egy haditervszerű intézkedési tervünk - még ha nem is szeretjük a katonai kifejezéseket - arra, ahogy nőnek az esetszámok, hogyan alkalmazkodik az egészségügy”

– mondta Orbán.

Állítása szerint 10 ezer olyan ágyunk van, ahol el tudnánk látni koronavírus-beteget, de van még két tízezres kontingens is.

Orbán szerint Magyarország a világ legjobban védekező 25 ország között van.

A miniszterelnök arra kér mindenkit, ne támadják a járványügyi szakembereket, mert rajtuk múlik a védekezés sikere: "Támadjanak inkább engem, az úgyis be van gyakorolva."

A vírus második hullámának télre ígért tetőzéséről is beszélt:

Valahogy majd kibírjuk, de nem lesz egy jó hangulatú ősz. Arra kérek mindenkit, készüljön fel erre lelkileg."

Orbán már biztosra veszi, hogy a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, de arra kérte a fiatalokat, törődjenek többet a fertőzéssel, hogy ne fertőzzék meg a szüleiket és nagyszüleiket.

Az iskolákkal lázmérésével kapcsolatban felmerült problémákra elmondta, az alsós diákok szülei bekísérhetik a gyerekeket a kötelező hőmérőzés pontjáig, a felsősökét viszont nem.

A következő kormányülés szombat reggel lesz, ekkor döntenek a hitelmoratóriumok ügyéről is. Állítása szerint az emberek és cégek kétharmada használta ki ezt a lehetőséget, most arról döntenek, kitolják-e a határidőt január 1-től, ugyanis jelenlegi állás szerint addig lehet élni az opcióval.

"Amíg nincs vakcina, védekezés van"

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az ígéretek szerint az október végén megszülető amerikai vakcinából jut Magyarországnak is.

Orbán már nem is a munkahelyek megszűnését látja problémának, ugyanis szerinte Magyarország hamarosan újra munkaerőhiánnyal fog küszködni, annyi munkahelyet teremtettek.

Beszélt a turizmus helyzetéről is, ahol újra kiemelte, nem tartható az a modell, hogy a főváros turizmusa szinte teljesen külföldiekre épül. "Biztatnám a szereplőket arra, hogy egy másik modellt is indítsanak be, mert 2021 nem lesz jobb év ebből a szempontból. A belföldi turizmus száguldani fog, a külföldiekre alapozott budapesti viszont szenvedni."

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán Viktor: Nem állhat le az ország

Készüljünk fel arra, hogy a megbetegedések száma tovább fog nőni, de a sikerességet a megmentett életek számában lehet majd lemérni. Minden országban emelkedni fog a betegek száma, a jól védekező országokban viszont a kormányok meg fogják tudni védeni az emberek életét - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az m1-en sugárzott interjújában. Megerősítette, hogy amíg nem kezd jelentősen emelkedni a halálesetek száma, fel sem merül az iskolák bezárása.

Meghosszabbították az őszi szünetet a Színművészetin

Meghosszabbították az őszi szünetet a Színművészetin

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Három holttestet találtak a zalaszentmihályi horgásztónál

Három holttestet találtak a zalaszentmihályi horgásztónál