szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Arra próbált rávenni egy hivatali ügyintézőt egy férfi, hogy segítsen útlevelet szerezni külföldieknek.

Első fokon egy év hat hónap börtönbüntetésre, két év közügyektől eltiltásra, valamint 300 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte azt a férfit a Fővárosi Törvényszék, akit az ügyészség kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével vádolt.

A vádirat szerint a 33 éves férfi 2016 márciusában egy XXIII. kerületi buszmegállóban megszólította a XX. kerületi kormányhivatal okmányirodájának egyik hatósági ügyintézőjét, de összetévesztette egy másik, szintén az ottani kormányablakban ügyintézőként dolgozó hivatalnokkal.

A férfi pénzt ígért arra az esetre, ha az ügyintéző hajlandó külföldi állampolgároknak úgy kiállítani útlevelet, hogy azok nem beszélik a magyar nyelvet, illetve az igényléshez felhasznált okiratoktól eltér a személyazonosságuk. Az ítélet szerint a férfi fejenként 300 ezer forintot ígért a hivatalnoknak azzal, hogy naponta öt-tíz embert tudna hozzá vinni.

Az ügyintéző nemet mondott, és jelezte felettesének a történteket.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész három napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az ítélet enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

(Képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét

Háborúban már leváltották volna a Színművészeti kancellár-ezredesét

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is