szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Félve várják a járványt az egészségügyben, mert ugyan van elég ágy és lélegeztetőgép, de kevés a szükséges szakszemélyzet, legfőképp nincs elég szakápoló - figyelmeztetett Facebook-posztban egy aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Hiába a tizenhatezer gép vagy a tízezer szabad ágy, ha nincs, aki ott legyen a betegek mellett - írta Facebook-posztjában Máthé Nóra aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos. Az orvos szerint miközben a politikusok a vírus elleni harc nevében állig felfegyverkezve egymást támadják, és számháborút vívnak, a lényegről senki nem beszél: hogy kevés a szakszemélyzet a kórházakban,

mert a lélegeztetőgép és a szabad ágy még önmagában nem gyógyítja a COVID-ot. Esélye egy lélegeztetésre szoruló betegnek csak akkor lehet a túlélésre, ha a nap 24 órájában áll mellette megfelelő intenzív osztályos szakszemélyzet: aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, valamint intenzív terápiás szakápoló. És még ekkor is szerények a gyógyulási esélyek.

Szerinte az, hogy kevés az orvos közismert tény, de szakápolóból még kevesebb, alig kétezer van, miközben nekik kellene ellátni minden intenzív, lélegeztetésre szoruló beteget, legyen akár covidos vagy más betegségben szenvedő.

Egy kétezer fős csapatból kell tehát a nap 24 órájára (2-3 műszakra), a hét 7 napjára kiállítani azt a szakszemélyzetet, aki ellátja az intenzív osztályos betegeket. Mivel egy intenzíves ápoló a szakma szabályai szerint egy műszakban legfeljebb kettő lélegeztetett, instabil beteget tud egyszerre megfelelelő szakmai gondossággal ellátni (ez az alacsonynak tűnő szám egy fontos minőségi mutatója minden intenzív osztálynak), már talán könnyen érthető, hogy hiába a tizenhatezer gép vagy a tízezer szabad ágy, ha nincs, aki ott legyen a betegek mellett

- írta az orvos, aki szerint nem igaz az, hogy “senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy ‘a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre’”, és emiatt félve, aggodalommal várják a járványt.

“Van védőfelszerelés, van lélegeztetőgép, van helyileg nagy óvatossággal kitalált, az elmúlt hat hónapban rutinosra gyakorolt COVID ellátási protokoll, vannak bátor, igényes kollégák, akik követik a nemzetközi szakirodalmat, és van egy növekvő pszichés készültség. Van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szétnézett Csernobilban az egyik legjobban működő robot

Szétnézett Csernobilban az egyik legjobban működő robot

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

Merkel: Drámai a helyzet

Merkel: Drámai a helyzet