szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor reggeli esszéje után a parlamentben is beszélt.

Szeptember 21-én hivatalosan is elrajtolt az őszi parlamenti évad. Orbán Viktor már hosszú cikkben jelölte ki az aktuális irányvonalat, de a parlamentben is felszólalt.

A képviselők mindegyike maszkban ült be a terembe, az ülés Kósáné dr. Kovács Magda, Keleti György és Dr. Somogyi Tamás elhunyt egykori országgyűlési képviselőkre való megemlékezéssel kezdődött, majd Orbán Viktor szólalt fel napirend előtt.

A miniszterelnök a négynapos EU-csúcsot foglalta össze: bejelentette, elfogadták a következő 7–10 év költségvetését, amit két részre bontottak. Az egyik a Következő generáció pénzügyi alap, aminek célja a járvány pusztításának ellensúlyozása.

Nettó 31 milliárd euró fog beáramolni a következő években a magyar gazdaságba. "Megkockáztatható, hogy 2028-ra közel kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy Magyarország az Európai Unióban nettó befizető legyen" – jósolta. Ezt persze nem feltétlenül olyan értelemben kell nézni, ahogy az unió, vagyis hogy többet fizetünk be az EU-kasszába, mint amennyit onnan kapunk. Orbán ezt így vázolta fel: 2019-ben a Magyarországon működő külföldi vállalatok összesen 9,6 milliárd euró profitot termeltek, a magyar cégek külföldön tavaly pedig 1,6 milliárd euró profitot termeltek, vagyis az egyenleg mínusz 8 milliárd euró évente. Ebből levonva a Magyarországnak szánt EU-s forrást a különbözet évi mínusz 3,5 milliárd euró.

Ebből a szempontból vizsgálva a számokat a Brüsszelben kitárgyalt összeg jelentősen csökkenti Magyarország tőkedeficitjét - hangsúlyozta a miniszterelnök, jelezve ugyanakkor, hogy 2028-ra Magyarország közel kerül ahhoz a helyzethez, hogy az EU-s költségvetésbe nettó befizető legyen. Így akkorra oda kellene eljutni, hogy évente 9,6 milliárd eurónyi profitot állítsunk elő külföldön, akkor lenne egyensúly - magyarázta. Ehhez kétfajta úton lehet eljutni, egyrészt a Magyarországon dolgozó külföldi cégek kivásárlásával - ami folyik -, másrészt a magyar befektetések növelésével külföldön, ami szintén zajlik.

Orbán beszélt a 7-es cikkelyről is: "Úgy látjuk, semmi akadálya nincs annak, hogy ez az eljárás lezáruljon" – mondta, hozzátéve, hogy a német kormánytól már kapott ígéretet arra, törekednek erre.

©

Kiemelte, Magyarország elkötelezett a jogállamiság mellett, de szerinte a politikai vádak összegyűjtése jogállamiság címen, az valójában zsarolás.

Beszélt a koronavírus-járványról is: főleg Ausztria romló számai miatt aggódott, mivel sok a beteg, és "ami ott megtörténik, az megtörténik hamarosan Magyarországon is."

Közben elégedetten nyilatkozott a magyar egészségügyi rendszerről, köszönetet mondott az erőn felül teljesítő orvosoknak és járványügyi szakembereknek, Müller Cecíliának és az operatív törzsnek, majd a saját reggeli esszéjéből idézve hangsúlyozta, hogy az első és a második hullámot is külföldről hurcolták be.

Kiemelte a maszkhasználat fontosságát, emlékeztetett az elmaradása esetén 50 ezer forintos büntetésre is, de kezdeményezte, hogy a büntetési tételt akár tovább is emelhessék.

Orbán állítása szerint a szakemberek véleménye alapján 200 ezer fertőzöttre kell számítani, 16 ezer kórházi ágyra lesz szükség és 800 lélegeztetőgépre, de ő a duplájával számol, tehát 400 ezer fertőzöttel. Emiatt jelenleg 66 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre, és a lélegeztetőgépek sokszorosa.

Befektetési csomagot is bejelentett, hangsúlyozva, hogy nem mentőprogramokról van szó: "Most, amikor mindenki megszorít, mi ne csak védekezzünk, hanem fejlődni, növekedni is tudjunk." Az eredeti 50 milliárdos keretet megnövelték, 170 milliárd forintot tettek bele a programba.

"Nehéz ősz elé nézünk, de egyszer már sikerült" – zárta beszédét.

A beszéd után először a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc reagált és felszólította Orbánt, valljon színt az Európai Unióval kapcsolatban, majd hosszan fejtegette, mennyire nem valódi keresztény a magyar kormány, miközben "arra nem voltak képesek, hogy szeptember 1-től legyen lázmérő az iskolákban."

©

Kövér László Gyurcsány után jelezte, hogy nem örül a képviselői bekiabálásoknak, mert a maszk mögül senkinek sem látja az arcát.

Reagált a Jobbik-elnök Jakab Péter is: őt saját bevallása szerint nem zavarja Orbán háborús retorikája, "képzelje magát tábornoknak, csak ne lopja el a lőszert", Kövér László pedig elvette tőle a szót, mivel sértegette a miniszterelnököt. "Nem a kocsmában van, mert ott megkapná a magáét ezért, itt csak rendre tudom utasítani" – mondta Kövér.

Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan jött, aki szintén Orbán esszéjét elemezte: Tóth szerint Orbán az írása oktatásról szóló része alapján nem gondolkodásra képes polgárokat akar látni az országban, hanem alattvalókat nevelnének.

Az LMP-társelnök, Schmuck Erzsébet is válaszolt, ő a gyümölcsök árának emelkedését hangsúlyozta, amivel nem foglalkozik eleget a magyar kormány, illetve a fertőzöttek magas számát emelte ki, amiről nem tudni, hogy birkózik meg az egészségügy. Schmuck nyilvános válságkezelő programot is sürgetett: 5 százalékosra szeretné csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját, és három hónapról kilenc hónapra növelné az álláskeresési járadékot, illetve rendezné a nyugdíjasok helyzetét.

A reagálók sorát a párbeszédes Szabó Tímea folytatta: ő azt kérdezte, miért lehetetleníti el a kormány annak az Iványi Gábornak az egyházi szervezetét, aki amúgy Orbán Viktort és feleségét is összeadta korábban. "Miközben Iványi Gábor keresztény egyházában kikapcsoltatja a gázt, aközben idén 3,5 milliárd forintot ad a központi költségvetésből Orbán Ráhel barátjának divatcégére."

A KDNP frakcióvezetője, Simicskó István is szót kapott: Simicskó állítása szerint ő nagyon hálás a magyar kormánynak és Orbán Viktornak, a kormány tevékenységét pedig óvó-védő tevékenységként írta le, az ellenzéket pedig azzal vádolta, hogy az állam elhalása a célja.

Zárásképp a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté szólalt meg: ő azt fejtette ki, Gyurcsány Ferenc a baloldal vezéreként bizonyította, továbbra sem lehet rá számítani a járvány elleni védekezésben.

©

Orbán viszonválaszában megköszönte Gyurcsány Ferencnek a tanácsokat, és kiemelte neki, ő nem az Európai Unióval háborúzik, az ugyanis nem Brüsszelben van, hanem egy közösséget jelent. “Nekünk egyes európai intézményekkel vannak vitáink” – mondta, majd felhozta a szólásszabadságról, hogy Gyurcsányék alatt véresre verték az emberek szemét az utcán, majd a Jobbikhoz fordult kérdőre vonva őket, miért tapsolták meg az egykori miniszterelnököt.

Az ellenzéknek azt címezte, egyedül ők nem képesek részt venni az országos összefogásban a koronavírus ellen, és arra kért mindenkit, ne úgy gyűlöljék a kormányt, mint a vírust, ugyanis a vírus embereket öl.

Megvédte az oktatási tervét is: szerinte hazafivá nevelni nem azt jelenti, hogy alattvalókká nevelné a gyerekeket, majd a nyolc évig tartó MSZP-kormányzás hibáit kezdte sorolni.

"A módszerünkön nem változtatunk, és ha az ellenzéki képviselők meggondolták magukat, csatlakozhatnak az összefogáshoz" – zárta mondandóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

Magyarország is az emberkereskedők egyik célpontja

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

540 milliárd forintot nem tudott tavaly behajtani a NAV

540 milliárd forintot nem tudott tavaly behajtani a NAV