szerző:
Fekő Ádám
Tetszett a cikk?

Csapdahelyzetbe kerültek a budapesti szórakozóhelyek: bár a tulajdonosok és üzemeltetők is tudják, hogy az este 11 órás zárás előírásával nem az volt a kormány célja, hogy a bulikat előbbre hozzák, ők úgy érzik, más lehetőségük nincs a megmaradásra. Van, ahol a nagy belső térben bíznak, máshol inkább a szerencsében. Körbenéztünk a bulinegyedben.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Ahogy az várható volt, sokakból értetlenséget váltott ki a kormány hétfőtől életbe lépett döntése, ami alapján a szórakozó- és egyéb vendéglátóhelyeknek este 11-kor egységesen be kell zárniuk, hogy – az operatív törzs érvelése szerint – megakadályozzák a csoportosulásokat. A vendéglátósokat tömörítő Éjszakai Városért szervezet álláspontja szerint ez a korlátozás a magyar helyek harmadát érinti, és a bevételeknek is a harmada tűnik majd el.

Éjjel 11-ig viszont szinte korlátozások nélkül lehet kocsmázni. A jó idő miatt előnyben vannak azok a helyek, ahol szabadtéri terasz is van, ám azok a klubok, amelyek főleg az "egymás nyakán csüngésre" építettek, komoly problémákkal néznek szembe: tulajdonképpen egyetlen járványügyi ajánlásnak sem felel meg, ha átütemezik a reggelig tartó bulikat délutántól este 11-ig tartó bulikká. De vannak helyek, amelyek úgy érzik, hogy vagy ezt csinálják, vagy teljesen bezárnak.

©

Vagy ez, vagy nincs munka

A tulajdonosok, a személyzet, a vendégek is változóan dolgozzák fel a helyzetet: a jellemzően éjjel kezdődő és hajnalban végződő buliban utazó Lärm és Toldi Klub mögött álló Csete Manek Gábor például a hvg.hu-nak azt mondta, tisztában vannak a veszélyfaktorral, és visszatérő dilemma is, jól teszik-e, hogy a szabályokhoz igazodva előrehozták a bulikat és a nyitást is. “Valamiért ezeket a szabályokat hozták, és mivel nulla az ilyen rendezvényekkel, vendéglátással, művészettel stb. foglalkozók és a munka nélkül maradt emberek támogatása, így döntöttünk. Sok emberért felelősek vagyunk. A másik szervezet, amely felelősséget tudna vállalni helyettünk, az maga a társadalom az általa megbízott kormányon keresztül, de ezt nem tették meg érdemben” – vázolta fel Csete, miért gondolja ezt a megoldást kisebbik rossznak.

Az Instant-Fogas bulikomplexumot üzemeltető Kiss Barnabás valamivel optimistább: úgy látja, az előírások betartásával minimálisra redukálható a fertőzésveszély, szerinte a szórakozóhelyek mellett a közönségnek is be kell látnia, hogy az eddigieknél felelősebben kell bulizni.

De nem csak ők, hanem az általunk megkérdezett pultosok is tisztában vannak annak a veszélyeivel, hogy naponta találkoznak rengeteg emberrel, de ők általában talán védekezésképp is a koronavírus erősségét vonták kétségbe. “Köztünk volt is egy koronavírusos, és szerintem itt már mindenkit átment, akin átmehetett. Mégis itt vagyunk” – mondta egyikük. Ennek ellenére azt mondják, minden előírást betartanak, hiszen ez a szabály, és a vendégeket is megnyugtatja. “Még egy durvább fertőzés is jobb, mint éhen halni” – foglalta össze egy nevét nem vállaló dolgozó.

©

 

Ameddig lehet, táncolunk

A legmagabiztosabban épp a védeni kívánt vendégek közelítették meg a kérdést: “Valahol én is tudom, hogy otthon kéne maradnom, de most ezt engedik, úgyhogy kihasználom, amíg nem zárnak be teljesen” – mondta a budapesti Akvárium teraszán üldögélő társaság egyik tagja. “Próbálunk messze ülni ismeretlenektől, de nekem elég volt bezárva élni abban a három hónapban, a jó időnek is mindjárt vége, majd akkor visszavackolok” – tette hozzá egy fiatal lány, aki amúgy arra számít, hetek múlva megint bezárják az országot.

Abban a legtöbben megegyeztek, hogy ameddig tart a szeptemberi nyár, nem olyan nehéz betartani az előírásokat, a hamarosan érkező lehűlés után viszont érdekes lesz a helyzet: “Egy jó tánccal végül is kiizzadhatom magamból a vírust is, nem?” – viccelődött egy padon üldögélő vendég.

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy olyan sokan valóban nem akarják kiizzadni magukból a vírust. Bár Budapesten kedden amúgy is csak a legelhivatottabbak buliznak nagyot, azért így is feltűnő volt, mennyire üres lett a bulinegyed. A már említett Akváriumnak csak a teraszán üldögéltek szétszóródva, a Kazinczy utcában pedig még az olyan kultikus helyen is nagyítóval kellett keresni a vendégeket, mint a Szimpla, de a hivatalos 11 órás zárás előtt egy órával az egyetlen pultoson, a magának játszó DJ-n és a biztonsági őrön kívül senki nem volt az Instant-Fogasban sem. Ez utóbbi eleve nem várt sokat az estétől, és a számtalan termei közül csak az egyiket nyitotta ki.

©

Az általános lézengés viszont az általunk megkérdezettek szerint nem a 11 órás zárásnak és nem is a keddnek szólt: az ősszel megemelkedett regisztrált koronavírus-fertőzések száma óta érezhető a forgalomcsökkenés. Csete – egybehangzóan az Éjszakai Városért szervezettel – 20-30 százalékos forgalomkiesésről beszélt. Az Akvárium pár hetes adatokat nem akart kommunikálni, de kiemelték, hogy az elmaradó külföldi vendégeket egész nyáron megérezték. Az Instant-Fogas szintén nem tippelt a várható veszteségre, csak ráerősítettek arra, amit személyesen is tapasztaltunk: az őszi forgalom látványosan gyengült.

Maszk van, csoda nincs

Tehát adott egy magára hagyott vendéglátós szcéna, egy valamennyire önfegyelemből felszívódott bulizó réteg, és az este 11 órás zárás: ebből most annyit lehet kihozni, hogy ötszáz fő alatti rendezvényeket tartanak 11-ig, az Instant-Fogas előtt már a biztonsági őr felhívja a figyelmet a benti maszkviselésre, de ha az Akvárium zárt tereibe, esetleg a Lärmbe akarunk menni még a most tapasztalható kevésbé ideális körülmények között, akkor is fel kell húznunk a maszkot, és ez később sem lesz máshogy.

Arra a kérdésre, hogy a túl nagy tömörüléseket látva lépnek-e valamit, az Instant-Fogasból érkezett a legőszintébb válasz: “Az elmúlt hetek látogatószámait látva ez a helyzet nem áll fenn.”

Az Akvárium járt talán a legjobban ilyen szempontból, hiszen a koncerttermeik befogadóképessége jóval ötszáz felett van, így ott a vendégek kényelmesen tarthatják a távolságot, viszont ha a jóval kisebb Toldiba mennénk, már kicsit más a helyzet, és ezt az üzemeltető sem tagadja: “A vendégek azt csinálnak, amit szeretnének. Persze javasoljuk a távolságtartást, a maszkhasználatot, mérjük a lázat és kézfertőtlenítőt is kiraktunk, de sajnos csodák egy rendezvényen nincsenek."

©

Még ha a 11 órás zárás indokoltságában nincs is egységes vélemény, Budapest bulinegyede nagyon decensen teljesített az emberek hazaterelgetésében kedden (kérdés, hogy egy péntek-szombati nagyobb tömeggel hogyan boldogulnak), bár ez talán a környéken megsokasodott rendőrautóknak is köszönhető. Találkoztunk olyannal is, aki meglátta a jót is:

azért annyira nem is baj, ha nem másnaposan megyek be dolgozni szerdán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt