szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az atipikus koronavírusos esetekre vonatkozó kérdésre válaszolta ezt Müller Cecília, az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Koronavírusos fertőzést kapott fiatalok is kerültek lélegeztetőgépre, de az ilyen atipikus esetek, noha jelen vannak, nem jellemzőek – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az RTL Klub kérdésére. A televízió azt is megkérdezte, hogy hány embert tudnak átvezényelni a covidos betegek ellátására, hány kórház reagált az erre vonatkozó felhívásra, de a tiszti főorvos erre nem válaszolt egyértelműen.

Müller Cecília a hvg.hu kérdéseire is adott válaszokat. Az első a háziorvosok koronagyanús esetek jelentési kötelezettségére vonatkozott, hogy miért hozták ezt a szabályt. Müller Cecília szerint régóta kell jelenteni a fertőző betegségeket, ami két rendszerben történik: az egyikben a laboratóriumok jelentenek, a másikban az orvosok, és a kettő összeér. Nagy a jelentősége szerinte ennek a rendszernek, mert ebből látni a gócok kialakulását, és hogy hány pozitív eset van. Ez a járványügyi megfigyelőrendszer informatikai része – mondta.

A másik kérdésünk az volt, hogy az orvos által gyanúsnak minősített, nem igazolt fertőzöttek kontaktjaira milyen szabályok vonatkoznak. Erre a tiszti főorvos azt mondta, hogy laborvizsgálattal meg kell erősíteni a gyanús esetet, és ha igazolttá válik a fertőzés, akkor megtörténik a kontaktkutatás, és elrendelik a 10 napos járványügyi megfigyelést.

A Békés Megyei Hírlap arra kérdezett rá, hogy az elhasznált, veszélyes hulladéknak minősülő maszkokkal mit kezdjenek az iskolákban. Erre az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy a kórházakban használtakhoz képest a mindennapokban iskolákban, közlekedési eszközökön használt maszkok nem számítanak veszélyes hulladéknak. Szerinte elég őket egy dupla falú szemetesszákba tenni, és így elszállíttatni.

A Népszava kérdésére, ami az orvosok telefonos rendelésére és az influenza-vakcinára vonatkozott, azt mondta, hogy a páciens állapotától függ, hogy személyesen vagy telefonon vizsgálják meg őket, az influenza elleni oltás pedig októberre lesz elérhető.

A Nógrád Megyei Hírlap kérdése a szennyvízvizsgálatok pontosságára vonatkozott. Erre a tiszti főorvos azt mondta, hogy előrejelzésre lehet használni ezeket a vizsgálatokat, amikor a vírus örökítőanyagának jelenlétét figyelik. A fertőzöttek számának megemelkedését 1 héttel, 10 nappal előre lehet jelezni.

A kérdések előtt Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolt az aktuális fertőzési adatokról, és megemlítette, hogy a koronavírusban elhunyt nyolc ember alapbetegségei jól jellemzi a magyar betegségeloszlást: szív-érrendszeri, daganatos és anyagcsere-betegségben, elsősorban cukorbetegségben szenvedtek – mondta.

Kitért az elvégzett tesztvizsgálatokra is, aminek szerinte csak elenyésző kisebbsége volt térítéses, majdnem az összes teszt költségét az állam térítette.

Szokás szerint felhívta a figyelmet az alapvető higiénés szabályok betartására: aki légúti tüneteket észlel magán, láza van, az ne menjen közösségbe – mondta –, a legfontosabbnak pedig a maszkhasználatot nevezte, de nemcsak a kötelezően előírt helyeken, hanem bárhol másutt is: sorban álláskor, liftben, taxiban, rokonlátogatáskor, esküvőn a menyasszony köszöntésekor. A maszk cseréjét javasolta akkor, ha beleköhögtünk vagy tüsszentettünk.

A tiszti főorvos jelezte, hogy mostanra már közösségi terjedésben van a kórokozó, nem gócokban terjed, vagyis bárhol bárkitől el lehet kapni, illetve hogy szabályozták a betegutakat, és ne lepődjenek meg azok, akik nem a megszokott kórházukba kerülnek.

Kiss Róbert rendőr alezredes pedig beszámolt a rendőrség előző 24 órában járványügyben végzett munkájáról:

  • 12 719 karanténellenőrzést végeztek;
  • 3280 karanént rendeltek el, ebből 644-et beutazók estében;
  • 32 esetben intézkedtek, öt esetben olyanokkal szemben, akik nem viseltek maszkot tömegközlekedési eszközökön, 27 esetben pedig boltokban, közösségi terekben.

Mindketten a járványügyi szabályok fokozott betartására hívták fel a figyelmet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat