szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A KKM azt már nem árulta el Ujhelyi István adatigénylésére válaszolva, hogy adott-e el a nagyjából 4700 forintos darabáron vásárolt tesztekből.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, amire választ is kapott – jelentette be közösségi oldalán. Ujhelyi a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumtól (KKM) szerette volna megtudni, mely cégektől és milyen összegben szerzett be a magyar állam koronavírusteszteket.

A KKM tájékoztatása szerint több mint 2 millió darab tesztet szerzett be a kormány – közölte a politikus. A beszerzések ellenértéke mindösszesen közel 9,6 milliárd forint volt, vagyis egy teszt ára nagyjából 4700 forintra jött ki.

A teszteket a következő cégektől vásárolták:

  • Pro Concept Kft.
  • GR Technologies;
  • Clinomix Inc.;
  • Speciál99 Külkereskedelmi Kft.;
  • Primer Design Ltd.

Ujheliy szerint van olyan vállalkozás ezek között, amely a cégadatai szerint alapvetően ingatlanértékesítéssel foglalkozik. Egy másik pedig az "Orbán-kormánynak fontos azeri ügyekben tűnt fel" – teszi hozzá.

A megvásárolt tesztek az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz kerültek. Az EP-képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a teszteket értékesítette-e a kormány, illetve a minisztérium magáncégeknek is. Erre viszont csak azt a választ kapta:

Az eszközök értékesítését illetően közérdekű adat még nem keletkezett.

Megszereztük a listát: kiktől vett, és kikkel szereltetett be a kormány lélegeztetőgépeket?

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a lélegeztetőgépek átlagára 56 647 euró, átszámítva durván 19 millió forint volt. A gépek üzembe helyezésére további 7,5 milliárd forintot költöttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Serdült Viktória Itthon

Akárhonnan nézzük, nagyon drágán vettük a kínai lélegeztetőgépeket

Pánikolhatott a kormány, ezért rendelt meg 16 ezer lélegeztetőgépet Kínából – mondta a hvg.hu-nak egy egészségügyi szakértő. Ez kétszer annyi, mint amennyit Orbán Viktor bemondott mint szükséges mennyiséget, most próbálják eladni a felesleget. Kérdés, sikerül-e, és ha igen, mennyiért. A beszerzés átláthatatlan, az eddig nyilvánosságra került információmorzsák alapján csillagászati árat fizettünk a gépekért, csak nem tudni, hogy ezért – autós hasonlattal élve – inkább Trabantot vagy Mercedest vettünk-e. A külügy azt sem mondja meg, mennyi gép volt használhatatlan.

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Négyes karambol az M4-esen, egy sávon araszol a forgalom Budapest felé

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”

Hajnal Gabriella: „A tehetséges gyerekek, bármilyen iskolába járnak, meg fogják állni a helyüket”

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire