szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó és rossz részei is vannak az EU új menekültügyi paktumának, de a magyarok továbbra sem akarnak nyílt társadalomban élni - mondta Orbán Viktor a Reutersnek. A miniszterelnök szerint Trump minden bizonnyal győzni fog, a Brexitért pedig leginkább az EU a felelős, a britek bátrak voltak a kilépéssel.

Három részes interjút adott a Reutersnek Orbán Viktor Brüsszelben, ahol a héten döntöttek az Európai Unió új migrációs javaslatáról. A magyar miniszterelnök szállodájában fogadta a hírügynökség tudósítóit, akiknek megismételte: az ördög a részletekben rejlik a paktummal kapcsolatban, melynek jó és rossz részei is vannak.

„Néhány tabu eltűnt” – emelte ki Orbán, példaként hozva fel, hogy az Európai Unió új javaslata nagyobb hangsúly fektet az elutasított menedékkérők visszatoloncolására. A kormányfő szerint ugyanakkor a kérelmeket nem az Európai Unió területén, hanem a határokon kívül, úgynevezett hotspotokban kellene elbírálni. Ha valaki ennek nem tesz eleget és engedély nélkül belép az EU területére, őrizetbe kellene venni – tette hozzá.

„Magyarországra senki nem léphet be, amíg nem bíráltuk el a menedékkérelmét” – mondta Orbán, aki a Reuters tudósítóinak is kifejtette, hogy a magyarok nem akarnak párhuzamos, vagy nyílt társadalomban élni.

„Nem gondoljuk, hogy a muszlim és a keresztény társadalom keveredése békésen menne végbe és azt sem, hogy biztonságot, valamint jó életet kínálna az embereknek” – mondta.

Orbán az interjúban megismételte csütörtöki állítását, miszerint a kvóta átnevezés után is kvóta marad, amit a magyarok mindig is el fognak utasítani. Azt viszont hozzátette, hogy a javaslat esetleges magyar vétójáról korai lenne még beszélni, és eleve hónapokig tarthat, mire minden tagállam kialakítja álláspontját a szerdán bemutatott javaslatról.

Nem hagyott viszont kétséget afelől, hogy Budapest semmibe nem egyezne bele, ami arra kényszeríthetné Magyarországot, hogy a Közel-Keletről vagy Afrikából fogadjon be embereket.

„Ez nem elfogadható a magyar embereknek. Ezért néhány dologban elég makacsok vagyunk” – tette hozzá.

Orbán ezután az amerikai elnökválasztásról beszélt. 

„Azért vagyok ebben a pozícióban 30 év politizálás után is, mert mindig hittem az A-tervemben” – mondta a miniszterelnök; számításai szerint Donald Trumpnak nem kell válságtervekben gondolkoznia a novemberi elnökválasztás előtt. Orbán szerint Joe Biden, Trump ellenfele „morális imperializmust” erőszakol a világra, amit az illiberális vezetők elítélnek.

Orbán szerint az EU „központi hatalmában” hívők nem örülnének Trump újraválasztásának, de az Unióra szimpla államok közti szövetségként tekintőknek messze ő a legjobb opció. Mindenesetre ha Trump hivatalban marad, sok dolgot kell majd tisztáznia a két félnek, főként az amerikai katonák európai állomásozását és a kereskedelmi megállapodásokat illetően. Orbán hozzátette, Trump támogatásával öt éven belül elérhető lesz, hogy a GDP 2 százalékát fordítsuk védelmi kiadásokra, ezzel teljesítve a NATO elvárását.

Orbán a Brexitre is kitért: a britek kilépése a nemzeti nagyságuk demonstrációja volt, egy bátor döntés a társadalom részéről. Szerinte az EU csak magát okolhatja a királyság távozásáért azok után, ahogy bánt az országgal. Leszögezte viszont azt is, hogy Magyarország nem fogja követni a britek példáját. "Mivel nem vagyunk szigetország, jobban integrálódtunk gazdaságilag, és ésszerűtlen lenne kilépésben gondolkodni."

Orbán szerint mindenesetre hatalmas hibát követett el az EU azzal, hogy a britek (és a magyarok) ellenérzéseivel nem törődve Jean-Claude Junckert választotta Európai Bizottsági elnökké 2014-ben. „Hibáztunk, borzasztó nagyokat hibáztunk”, mondta, hangsúlyozva azt, hogy az EU-t nem a brüsszeli intézményei, hanem néhány tagállam kis klubja testesítette meg, akik önkényesen idéztek elő többek közt a Brexitet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mikor teljesít jobban egy diák: ha az országa gazdag, vagy ha a családja?

Mikor teljesít jobban egy diák: ha az országa gazdag, vagy ha a családja?

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet

Ha túl gyorsan lemerül a telefonja, az nagyon rosszat is jelenthet