szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szegedi egyetemi közleményben azt írják, hogy tiszteletben tartják a véleménynyilvánítást, de az nem tükrözi az intézmény hivatalos állásfoglalását. Az SZFE belügyének tekintik az ott történteket.

Szegedi bölcsészoktatók juttattak el a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez egy nyilatkozatot, amelyben kiállnak a SZFE és a felsőoktatási intézmények autonómiája mellett. A dokumentumot aláíró, mostanra már 78 oktató az ITM miniszterétől várja a patthelyzet feloldását azzal, hogy visszavonja a kuratóriumi elnök megbízatását.

A Szegedi Tudományegyetem a nyilatkozatra reagálva kiadott egy közleményt, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy a BTK oktatóinak harmada írta alá a nyilatkozatot, amely nem tükrözi sem a kar, sem a SZTE hivatalos állásfoglalását. Az egyetem nem kíván más intézmények belügyeibe beavatkozni.

Szeptember elején a szegedi bölcsészkar homlokzatára a színművészetisekkel szolidáris molinót függesztettek ki volt és jelenlegi bölcsész hallgatók, amelyet az intézmény, mivel nem kértek erre engedélyt, leszedették. Ezt követően az Oktató Hálózat szegedi csoportja szervezett flashmobot a kar épülete előtt, majd a városban is több százan tiltakoztak az egyetemi autonómia megsértése ellen.

Egyébként júliusban, teljesen más kontextusban ugyan, de a Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma adott ki egy állásfoglalást egyetemük integritásának megőrzése mellett, amelyben többek között ezt is írják:

"A 11. századtól kezdődően a nyugat-európai egyetemek függetlenséggel, autonómiával, belső önkormányzattal rendelkező intézmények voltak, és a kialakulóban lévő európai értékek (autonómia, sokféleség egysége stb.) meghatározó elemeivé váltak az egyház és a városi önkormányzatok mellett."

Ez utóbbi, júliusban kiadott állásfoglalást a rektor és a kancellár is aláírta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teslák lángoltak Malmőben, a rendőrség nyomozást indított – videó

Teslák lángoltak Malmőben, a rendőrség nyomozást indított – videó

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Írország visszahozza a kijárási korlátozásokat

Ezek után tényleg gyakran mosson kezet: a koronavírus 9 órán át marad aktív a bőrön

Ezek után tényleg gyakran mosson kezet: a koronavírus 9 órán át marad aktív a bőrön