szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kikérte magának a külügyminiszter, hogy szórakozásból használná a rendőrségi helikoptert.

Egy sajtótájékoztatón kérdezte meg Szijjártó Péter külügyminisztert az RTL Klub riportere arról, nem vet-e rossz fényt a Fidesz által hangoztatott plebejus kormányzásra illetve személy szerint a miniszterre, hogy többször is rendőrségi helikopterrel közlekedik, illetve egy szekszárdi borászat udvarán száll le. A miniszter elismerte, hogy járt a Bodri pincészetben, de helikopterhasználat miatti a támadásokat méltatlannak tartja.

Nem szórakozásról van szó, hanem munkáról

– érvelt Szijjártó, aki idén hétszer használta a rendőrség helikopterét, a kormánytagok közül egyedüliként.

Szijjártó utazása azután került elő ismét, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csütörtökön közzétett egy fotót a szekszárdi Bodri pincészet előtt álló helikopterről, azt állítva, hogy azzal július 14-én napközben Szijjártó Péter érkezett. A Hadházy által közzétett képeken a miniszter nem látszik, a képviselő egy szemtanúra hivatkozva fogalmazta meg állítását.

Egy szemtanú szerint Szíjjártó mégsem Őcsényben szállt le a helikopterrel, amikor Tolnára ment egy propaganda eseményre...

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. szeptember 23., szerda

Azt, hogy aznap a miniszter helikoptert használt, korábban elismerte a tárca – ezt szintén Hadházy derítette ki –, de azzal érveltek, Szijjártónak feszes volt a programja, 140 kilométert kellett rövid időn belül megtennie, ezért utazott rendőrségi helikopterrel Tolnára, ahová utána ment a szolgálati autója is, hogy az érkezése után már közúton közlekedhessen.

Szijjártó Péter július 14.-én helikopterrel repült le Őcsénybe, onnan átszállt az előre odaküldött (!) szolgálati...

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. szeptember 4., péntek

Csütörtökön megkérdeztük a Külügyminisztériumot, hogy valóban Szijjártó Péter szállt-e le a borászatnál, illetve tényleg fideszes politikusokkal és meghívott vendégekkel ebédelt-e, ahogy azt Hadházy állítja mire a tárca hazugsággal vádolta meg Hadházyt, majd részletesen leírta Szijjártó július 14-i programját:

  • Július 14-én Szijjártó Péter előbb Budapesten bejelentette a Lidl 35 milliárd forintos beruházását, amely 400 új munkahelyet teremt,
  • majd Budapesten hivatalos látogatásra, Dunakeszin pedig munkaebédre fogadta az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén külügyminisztert,
  • ezt követően Tolnára utazott, ahol bejelentette a Fastron Hungária Kft. 564 millió forintos beruházását, amely 217 munkahely megőrzését teszi lehetővé.
  • Végül Szekszárdon egy munkavacsorán vett részt 10 Tolna megyei cég vezetőjével, tehát nem politikusokkal. Ezek a cégek 4,7 milliárd forintnyi beruházást fognak végrehajtani, és összesen 1139 munkahelyet védenek meg.

A kérdésünkre nem válaszoltak, így egy újabb e-mailt küldtünk, hogy Szijjártó Péter ezen az útvonalon – ideértve a hazautat is – mikor használta a helikoptert, de erre csak annyit írtak, hogy

a miniszter oda utazik helikopterrel, ahova a tárgyalásai miatt szükséges.

Ugyanerről a napról a pénteki sajtótájékoztatón Szijjártó Péter az RTL Klub Bodri pincészetet is említő kérdésére azt mondta, Dunakesziről 40 perce volt odaérni Szekszárdra.

És helikoptert használtam, Dunakesziről elrepültünk Szekszárdra, ahol először találkoztam a Fastron Hungária nevű cég vezetőivel, amivel 217 munkahelyet mentettünk meg. Utána elmentem arra a helyszínre, amit ön sokat idéz, de az hazugság, hogy én ott fideszes képviselőkkel találkoztam volna, meg hogy azért repültem volna, hogy elmenjek abba a borászatba én, aki egyáltalán nem ittam alkoholt. Tíz Tolna megyei vállalat vezetőjével találkoztam ott.

Szijjártó elmondta azt is, idén 270 napból hét napon használta a rendőrség helikopterét, de csak akkor tette ezt, ha munkavégzéshez volt szüksége rá.

"Mindig onnan indulunk és oda érkezünk, ami logikus."

Elismerte, előfordult, hogy Dunakeszin szálltak le – ami azért érdekes, mert családjával ott él –, de azért, mert onnan mentek a város vezetőivel egyeztetni a beruházások nyomán szükségessé váló infrastrukturális fejlesztésekről.

Hadházy Ákos a júliusi útról írásbeli kérdést is feltett, azonban csak annyit válaszolt Menczer Tamás államtitkár, hogy a miniszter programjáról már részletesen beszámoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

Az SZTE szenátusa levette napirendről az egyetem nevének megváltoztatását

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

Halálra gázolt egy járdán sétáló férfit, két év felfüggesztettet kapott

Halálra gázolt egy járdán sétáló férfit, két év felfüggesztettet kapott