szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emmi szerint nem igaz, hogy a működőképesség határán lenne az Uzsoki Utcai Kórház.

Országszerte 18 kórházból vezénylik át az orvosokat és a szakápolókat a fővárosi Covid-centrumokba, a Dél-pesti Centrum Kórházba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe és a Szent János Kórházba, értesült az ATV Híradója.

Korábban Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt közölte, hogy a fővárosi Uzsoki Utcai Kórház megszenvedheti az átcsoportosítást, a szakdolgozók átvezénylésével szerinte "kivéreztetik" a XIV. kerületi kórházat. Az Emmi a csatornának cáfolta, hogy a működőképesség szélére került volna az intézmény.

„Nem igaz, hogy bármelyik kórház, amelyekből szakembereket vezényeltek volna át a működőképessége határára jutott volna, vagy műtétek maradnának el. A betegek ellátása minden intézményben, így az Uzsoki Utcai Kórházban is biztosított"

– közölte a tárca.

A minisztérium szintén tudatta, hogy az egészségügyi személyzet átirányítása rendszerszintű kijelölési rendben zajlik, hogy továbbra is el tudják látni alapfeladataikat. Közlésük szerint az átirányítás menete a járvány dinamikájához igazodik, tehát azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén azt mondta, hogy a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére lehet számítani Magyarországon a járvány második hullámában, ebben az esetben 16 ezer embernek lesz szüksége egyidejűleg kórházi ágyra, és 800 embernek lélegeztetőgépre.

Ahhoz, hogy mindig legyen elég szakember, a kormány kidolgozott egy "vezénylési tervet", amely kimondja, hogy ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor egy következőt léptetnek be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át dolgozókat.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a hvg.hu-nak azt mondta, hogy már most pszichiátereket, szemészeket, de akár fogorvosokat is átvezényelnek a Covid-ellátó osztályokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére

Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre