szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Emminél Arató Gergely érdeklődött az Iványi Gábor vezette iskolák támogatásának a csökkentéséről. Rétvári Bence felhozta a válaszában Iványi nyilvános felszólalásait és kormányellenes támadásokat is emleget. Az államtitkár szerint kapnak többlettámogatást a lelkész intézményei.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője tett fel írásbeli kérdést Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének az Iványi Gábor-féle a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségről (MET), az Igazgyöngy Alapítványról és a Dr. Ámbédkar Iskoláról. Egészen pontosan arra volt kíváncsi a képviselő, hogy milyen kritériumrendszer alapján döntöttek a támogatás csökkentéséről az említett iskolák esetében.

Kásler nevében Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt és azt mondta, a kormány a normatív támogatást biztosítja valamennyi köznevelési intézmény részére, a MET és az Igazgyöngy Alapítvány intézetei ezen felül többlettámogatást is kapnak a tanévre. Az államtitkár szerint a többlettámogatási terv nem ismeretlen Iványi számára, mert augusztus elején tárgyaltak erről.

Akkor Iványi Gábor jelezte, hogy a teljes kapcsolatrendszerét mozgósítja majd a magyar kormány elleni támadás érdekében, ami most zajlik és a része Arató Gergely is.

Az Emmi államtitkára a továbbiakban azt is leírta, hogy a 2020/2021-es tanévre 95 millió forint többlettámogatást kap a MET, továbbá azt állította 2012 és 2020 között 2,5 milliárd forint többlettámogatást kaptak Iványiék.

Arató Gergely kérdésére egyébként választ nem kapott, nem derült ki, milyen kritériumrendszer alapján csökkentették a támogatásokat.

Augusztus végén derült ki, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményei

feleannyi támogatást kapnak idén, mint korábban, jövőre pedig teljesen lenullázódik a köznevelési megállapodás alapján kapott forrás.

Iványi akkor a szervezet hírlevelében azt írta, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta a döntésről, ami a lelkész szavai szerint azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”.

Azóta megpróbálták kikapcsolni a gázt a MET intézményeinél, amit egyelőre sikerült megakadályozniuk. Országszerte összesen 200 millió forintos tartozásuk van, ebből támogatóiknak köszönhetően 60 millió forint gyűlt össze.

Iványi Gábor azt állítja, hogy az állam közel hatmilliárd forint támogatással tartozik nekik. A támogatástól 2011-ben estek el, azóta a kormány döntése értelmében a MET nem számít hivatalosan egyháznak, így a személyi jövedelemadó egy százalékára sem tarthat igényt.

A hatmilliárd forintból egyet három éve a strasbourgi bíróság ítélt meg nekik; a testület egyúttal azt is kimondta, hogy a magyar egyházügyi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Iványi szerint azért nem kapták meg a nekik járó támogatást, mert olyan politikai ügyekbe is beleállnak, mint például a Színház- és Filmművészeti Egyetemé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Kutyákkal keresték az aranysakálokat a Velencei-tó környékén

Kutyákkal keresték az aranysakálokat a Velencei-tó környékén

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését