szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez.

Az oktatáshoz megvan a helyszín és a tanárok is – mondta az ATV Híradójának Lajos Tamás, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja.

Lajost azután kérdezte a csatorna, hogy szerdán eredménytelenül zárult a sztrájktárgyalások első fordulója a törvény által meghatározott tárgyalópartner, a fenntartó és az ügyvédje, valamint az oktatók között, utóbbiak ezért kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést tartottak.

Az oktatók azt követelik a Színház- és Filmművészetért Alapítványtól, hogy

  1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Lajos Tamás szerint ezek politikai követelések, mert a kuratórium a magyar jogszabályok által adott és megengedett keretek között vont magához jogokat. Ezért a sztrájkot a kuratórium – amit Vidnyánszky Attila vezet – jogellenesnek tartja.

A kuratórium, ahogy jogi lehetőség nyílik rá, bírósághoz fordul a sztrájk miatt – közölte Lajos, majd hozzátette: „Amint a bíróság megállapítja, hogy ez egy törvényes sztrájk, azonnal meg fogjuk szervezni mi az alternatív oktatást.” Ennek mikéntjéről nem árult el részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Windows 10 van a gépén? Kellemetlen meglepetés érheti

Windows 10 van a gépén? Kellemetlen meglepetés érheti

Szinte vadonatúj 13 éves Bugatti Veyron várja új gazdáját

Szinte vadonatúj 13 éves Bugatti Veyron várja új gazdáját