szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szabolcsi közgyűlés megszavazta az indítványt, amely szerint többek között nem lehetne felmenteni a háziorvosokat az ügyelet alól.

Az állam venné át a városoktól és a falvaktól a háziorvosi ügyeleti feladatok ellátását egy új fideszes javaslat szerint. Az előterjesztést Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtotta be október 15-én a megyei közgyűlésnek, írja a Magyar Hang.

A beterjesztő szerint a kormányzati elvonások miatt a jövő évben várhatóan kevesebb lesz a települési önkormányzatok bevétele, így még nehezebb feladat lesz az ügyeletek finanszírozása, ezért állt elő Lipők a javaslattal.

Az előterjesztésben szerint, ha az állam nem vállalja át ezt a feladatot, akkor rendezze a szektor „régóta esedékes” finanszírozását, kiemelve, hogy az elmúlt húsz évben egyszer volt emelés a létszámalapú finanszírozásban „ami közel sem oldotta meg az ügyeleti ellátás pénzügyi nehézségeit”.

Az egyik pont egy olyan szabályozás kialakítását kéri, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. A frakcióvezető szerint az önkormányzatoknak ugyan kezükben van a felmentés lehetősége, de kényszeríteni nem tudják az orvosokat az ügyeletre, mivel annak finanszírozását nem közvetlenül a települések intézik.

A fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta az indítványt, és úgy határoztak, azt megküldik Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek is.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat