szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A civilek a miniszterelnöki rádióinterjúban elhangzottak miatt fordultak az ombudsmanhoz.

Az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet amiatt, mert úgy látják, hogy a Meseország mindenkié című könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a közleményében.

A szeptemberben megjelent mesekönyv különböző sérülékeny társadalmi csoportokat mutat be mesefigurákon keresztül gyerekek számára. A TASZ szerint a kiadványban semmiféle szexuális tartalom nincs, nem buzdít senkit arra, hogy váljon homoszexuálissá – vagy más marginalizált csoport tagjává –, egyszerűen megmutatja, hogy ilyen emberek is léteznek.

Orbán Viktor miniszterelnök mégis úgy fogalmazott október 4-i rádiónyilatkozatában, hogy »Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország« mindaddig, amíg »békén hagyják a gyerekeinket«.

– írják a közleményben.

A civilek szerint a kormányfő ezzel megerősíti a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről.

Annak hangoztatásával pedig, hogy »Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben«, az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből.

A TASZ szerint az ombudsman törvénybe foglalt feladata, hogy kiálljon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért, ezért az aláíró civil szervezetek arra kérték a biztost, hogy emelje fel szavát a miniszterelnök homofób nyilatkozatával szemben, és nyilvánítsa ki, hogy egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a kormányzati gyűlöletkeltésnek.

A civil szervezetek arra is felhívták a biztos figyelmét, hogy a rendőrség az október 4-én, az Átrium Színházban megtartott meseolvasás alkalmával nem védte meg a gyermeki jogokat és a szülők nevelési szabadságát a rendezvény ellehetetlenítését célzó, agresszív, szélsőséges tüntetéssel szemben, emiatt az eredeti tervekkel ellentétben nem tudtak részt venni szülők és gyermekeik a programon.

Ezen túl a civilek beadványukban jelezték, hogy alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használat településük óvodáiban.

Erre formailag sincs joguk, de a tiltással a tanulás és tanítás Alaptörvénybe foglalt szabadságát is korlátozzák.

A közlemény szerint az aláíró szervezetek mindezek miatt arra kérték a biztost, hogy vizsgálja ki a történteket és tegyen ajánlásokat a jogsértő hatalmi szervek felé az újabb jogsértések megakadályozása érdekében.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője még szeptember végén darálta le a Meseország mindenkié című könyvet, mert szerinte az „homoszexuális propagandát” folytat. A politikus később Bán Zsófia Vagánybagoly és a harmadik Á című mesekönyvének egy példányát is megsemmisítette, amelyben az egyik szereplőnek nem apja és anyja, hanem két anyja van. Párttársai azután uszító feliratokat ragasztottak a Meseország mindenkié című kötetet árusító könyvesboltokra.

Nem sokkal később kormánypárti politikusok is megszólaltak az ügyben, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például kiskorúak veszélyeztetéséről beszélt, a csepeli polgármester pedig kitiltotta a mesekönyvet a kerület óvodáiból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is

Egyre népszerűbb az Edge böngésző, de vannak ennek árnyoldalai is