szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Petíció formájában indult el a nyilatkozat, ami az egyetemi autonómia védelmében is felemeli a szavát, szerda estig közel 120-an írták alá.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Petíció formájában indult el a Budapesti Corvinus Egyetem polgárainak szolidaritási nyilatkozata, amiben a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mellett, illetve az egyetemi autonómia és szabadságjogok védelmében állnak ki.

Valljuk, hogy az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia, a kutatás és az oktatás egysége és a humanizmus olyan értékek, amelyek érvényesülése feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék a közjót szolgáló hivatásukat

– fogalmaz a nyilatkozat, amit szerda estig közel 120-an írtak alá. Úgy folytatják: a kormány az érintettekkel folyamatosan párbeszédet folytatva, az európai egyetemek Magna Charta Universitatumában lefektetett elvek mentén, illetve az Alaptörvényben rögzített jogok maximális tiszteletben tartása mellett avatkozhat csak be a felsőoktatásba.

A Corvinus volt az első államiból alapítványi fenntartásba került egyetem. Az egyetemi szenátus ülésén itt már korábban is megvitatott volna egy szolidarítási nyilatkozatot a Corvinus szakszervezete, azonban ezt a tudomásunkra jutott információk alapján az egyetem rektora és a Szenátus elnöke, Lánczi András megakadályozta.

Ilyen mélyen még soha nem láttunk bele, miért várat magára a kiállás az SZFE mellett

A Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa kinyilvánítja szolidaritását a Színház és Filmművészeti Egyetem Szenátusával, munkavállalóival és hallgatóival, akik az Alaptörvényben foglalt joguknál fogva védelmezik egyetemük autonómiáját - ezt a határozati javaslatot vitatta volna meg a Corvinus Egyetem szakszervezete a Szenátus ülésén, azonban ezt a tudomásunkra jutott információk alapján az egyetem rektora és a Szenátus elnöke, Lánczi András megakadályozta, rendkívüli szenátusi ülést pedig nem hívott össze az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Bálint Kult

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Meghallgatást tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében az Európai Parlament. Vidnyánszky Attila szerint a tüntetők nem az SZFE-vel vállaltak szolidaritást, az esemény a baloldali pártok kampánynyitója volt. Az államtitkár szerint most nagyobb az egyetem autonómiája, mint eddig, Upor László lemondott rektor szerint viszont ez csak a kormányközeli kuratóriumra igaz.