szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénteken ismertetett adatok szerint két 34 éves férfi is meghalt a Covid–19 betegség szövődményei miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bár a járványról tájékoztató kormányzati oldalon már 9 óra előtt megjelentek az új fertőzöttségi adatok és az, hogy 65 ember vesztette életét a koronavírus okozta Covid–19 betegség szövődményei miatt – összesen a járvány kezdete óta 1699 –, az áldozatok életkorát és alapbetegségeit csak 11 órára tették közzé.

A pénteki adatsorban az elhunytak között két 34 éves férfi volt a legfiatalabb. Az egyiküknek a tájékoztatás szerint asztma és epilepszia volt az alapbetegsége, a másikuknál azonban nem tüntettek fel ilyet. „Jelenleg nincs adat” – olvasható róla a listán.

Rajta kívül még három elhunytnál tüntették fel ugyanezt az információt: egy 80 és két 63 éves férfinál.

A legidősebb halálos áldozat egy 96 éves nő volt. Ő a nyilvánosságra hozott adatok szerint demenciával, magas vérnyomással és iszkémiás szívbetegséggel küzdött.

A listában pénteken megjelent elhunytak átlagéletkora 72,66 év volt.

A járvány eddig legfiatalabb halálos áldozata 20 éves volt.

65 koronavírusos beteg hunyt el, 3286 új fertőzöttet regisztráltak

Orbán Viktor miniszterelnök új szigorítást nem jelentett be, de közölte, hétfőtől "erővel lép fel" a rendőrség a maszkviselési szabályok betartása érdekében. Arról is beszélt, az első adag vakcina év végén megérkezhet, első körben a krónikus betegeket és a leginkább veszélyeztetett időseket oltják majd be. Tömegesen áprilisra lehet itthon koronavírus elleni oltás, Orbán szerint addig kell kitartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

"Hányaknak kell még meghalni?" – Már a fideszes képviselők is szigorítást várnak Orbántól

Már nem csak az orvosi kamara és a kormánynak korábban tanácsot adó virológusok sürgetnek szigorúbb járványügyi intézkedéseket, de a Fidesz és a KDNP több képviselője is kevesli a szinte csak maszkviselésre szorítkozó védekezést. A hvg.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok szerint meghaladottá vált "az élet menjen a régi kerékvágásban"-szemlélet, és ha Orbán továbbra sem kezdeményez észszerű korlátozásokat, maguk fogják kérni tőle, hogy tegye meg.

Windisch Judit - Kacskovics Mihály Béla Itthon

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

Az uniós országokat tekintve Magyarország az élmezőnyben van az egymillió főre vetített friss halálozási listában. A kormány kommunikációja azonban nyugodt maradt, állítása szerint nem ezt, hanem a járvány egészét nézi, így az összkép az enyhe tavaszi hullám miatt még mindig kedvező. A fő kérdés, meddig lehet elkerülni a komolyabb lezárásokat.

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

ENSZ: A sokszorosát kellene arra költenünk, hogy ellenállóbbak legyünk az időjárási szélsőségekkel szemben

ENSZ: A sokszorosát kellene arra költenünk, hogy ellenállóbbak legyünk az időjárási szélsőségekkel szemben

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak

Meghalt 111 beteg, ezernél több új fertőzöttet találtak