szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kijárási korlátozás alatt is lehet munkába menni, a múzeumok és a könyvtárak nyitva maradhatnak, viszont a mozik és a színházak a kötelezően üresen hagyott helyek miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Néhány perccel éjfél – azaz a hatályba lépés előtt – megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorításokról. Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este már ismertette a legfontosabb változásokat, de néhány részletszabály csak most derült ki.

Eszerint éjféltől Magyarország egész területén életbe lépett a veszélyhelyzet, a kormány a koronavírus világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelölte ki. Őt feladatai ellátásában az operatív törzs segíti, a rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek majd.

Munkába menni éjjel is lehet

A kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.

A kijárási korlátozás éjfél és reggel 5 óra között lesz hatályban, ami azt jelenti, hogy mindenki köteles lesz lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén tartózkodni.

Kivételt jelent, ha valaki dolgozik, a munkahelyére tart vagy onnan megy haza, esetleg „egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal” van az utcán.

A legnagyobb szigor a szórakozóhelyeket érinti:

szerdán nulla órától tilos olyan rendezvényen tartózkodni, ahol zenét játszanak és ahol nincs megváltott ülőhely.

Ez alapján tehát a diszkókat, küzdőteres koncerteket egy időre el lehet felejteni. Nincsenek viszont veszélyben a kocsmák, hiszen ott nem a zeneszolgáltatás a fő tevékenység.

A kulturális rendezvényeken, mozikban, színházakban és sporteseményeken lehetnek ugyan nézők, de az eddigieknél szigorúbbak lesznek a feltételek. A nézőtéren – a páholyok kivételével – a látogatók

csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el,

azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A rendezvény egész területén, így a rendezvény büféjében és előterében is tartani kell a védőtávolságot.

A szabályok betartásárért a rendezvény szervezője és a helyszín üzemeltetője lesz a felelős, az ő feladatuk lesz az is, hogy kizárják azokat, akik nem tartják be az előírásokat.

Látogathatóak lesznek a múzeumok, a könyvtárak, a közösségi házak is, de a kötelezően előírt másfél méteres távolságot itt is be kell tartani.

A kötelezettségek betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha valahol szabálytalanságot találnak, ott először figyelmeztetnek, majd 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. A rendőrség akár egy évre is elrendelheti a helyszínek bezárását, kivéve a sportrendezvényeket. Utóbbiak esetében a kiszabható büntetés, hogy a helyszínen legalább egy, de legfeljebb tíz sportrendezvényt nézők nélkül, zártkapus formában kell megtartani.

Önkormányzatok harapófogóban

A kormányrendelet arról is határozott, hogy Budapesten és a megyei jogú városokban a tömegközlekedési vállalatoknak járatsűrítési tervet kell készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. Erre összesen egy napjuk maradt, a határidő november 5.

A tervet ezután át kell adni a kormányhivataloknak, akik jóváhagyják. Ha ezután a tömegközlekedési társaságok nem hajták végre, súlyos bírságra számíthatnak.

A kormány arról is rendelkezett, hogy az egész ország területén újra ingyenesen lehet parkolni. Továbbá fennmaradnak a maszkviselés szabályai, aki ezeket nem tartja be, azt ötezer forinttól százötvenezer forintig, ismételt elkövetés esetén kétszázezer forintig lehet büntetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán: "Ma éjféltől bevezetjük a rendkívüli jogrendet, éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozás lép életbe"

Éjféltől újra rendkívüli jogrend lép életbe Magyarországon, éjfél és hajnal 5 között kijárási korlátozást vezet be a kormány. A szórakozóhelyeket bezárják, a moziban, színházban, stadionban három széket üresen kell hagyni nézőnként. A parkolás ismét ingyenes lesz – ezeket jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

Kést rántott a rendőrökre, majd mellbe szúrta magát egy férfi Budapesten

Kést rántott a rendőrökre, majd mellbe szúrta magát egy férfi Budapesten

Sarkadi Balázs: Sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását

Sarkadi Balázs: Sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal