szerző:
Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Albérletet nem találnak, a szülői házba pedig a járványveszély miatt félnek hazamenni a fedél nélkül maradt kollégiumi hallgatók. Van, aki negyedmagával költözik barátja 45 négyzetméteres lakásába, és abban reménykedik, hogy hamar túllesznek ezen az egészen. A kiürítési terv részleteit még az intézményvezetők sem ismerik, így egyelőre megfelelő intézkedéseket sem tudnak hozni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Több ezer hallgatót hoztak nehéz helyzetbe a kormány járványügyi szigorításai: Orbán Viktor hétfőn nemcsak azt jelentette be, hogy a felsőoktatási intézmények áttérnek a digitális oktatásra, hanem külön kiemelte, hogy a kollégiumokat is bezárják, az épületeket pedig el kell hagyni a lakóknak. Az intézkedés járványügyi szempontból teljesen érthető, hiszen a sok esetben több száz hallgatónak otthont adó kollégiumok bármikor gócponttá alakulhatnak.

A diákoknak azonban – idén már másodszor – pár nap alatt kellett felszámolniuk mindent és eldönteni, hogy a fertőzést kockáztatva hazautaznak, vagy megpróbálják a lehetetlent és albérletet keresnek.

©

„Ha nem zárnak, én magam kértem volna arra a fiamat, hogy jöjjön el. Fogalmunk sincs, hogy mikor alakult volna ki itt gócpont, jól teszik, hogy ennek elébe mennek” – mondta kedd délelőtt egy gyermekére váró édesapa a Budapesti Corvinus Egyetem Ráday utcai kollégiumánál.

Az épület előtt egyébként napközben egymást érték a szülők autói, ám dudálásnak, vagy türelmetlenkedésnek nyoma sem volt: mindenki érti, hogy milyen helyzet alakult ki.

Az épületből csoportokban, folyamatosan távoztak a diákok, látványosan betartva a távolságtartási szabályokat és maszk is volt mindegyikükön. „Nem tudhatjuk, melyikünk fertőzött" – mesélte Gábor – „ha bárki is az, és itt van köztünk, mi szeretnénk megúszni. Oké, hogy nem leszünk tőle nagyon betegek, de hazafelé tartunk. Ha hazavisszük, abból lehet baj.”

©

A Corvinus hallgatóinak elmondásuk szerint ma estig kell elhagyniuk a kollégiumokat. Bár kiköltözniük nem kell, hiszen férőhelyük megmarad, a legtöbben mindenüket elviszik, hiszen senki nem tudja, hogy mikor térhetnek vissza. A kollégiumi szobákat öt, vagy tíz hónapra lehet előre megváltani, azt azonban csak az egyik lakó árulta el, hogy

a diákok csak azzal a feltétellel költözhettek be, hogy ha vállalták, hogy szükség esetén huszonnégy órán belül el tudják hagyni az épületet.

A nehezen megszerzett belvárosi férőhelyet viszont feladni senki nem akarja, a havi közel tízezer forintos bérleti díj ellenére sem.

„Alig kerültem be, ha tavasszal újra bejöhetünk, nem szeretnék albérletet, vagy másik kollégiumot keresni” – mondta a Kinizsi utcai állva egy lány.

Ha oda a lakhatás, oda a munka

Az ELTE belvárosi kollégiumainál kedden még nem volt nagy tumultus, szülők sem álltak sorba.

„Azt mondták, rugalmasak lesznek, de tényleg nem tudok semmit” – hárította el egy lány a Damjanich utcai kollégium előtt állva kérdésünket azzal kapcsolatban, hogy nekik mikor kell elmenniük. „A péntek-szombat lenne az optimális, de nem tudom, mi lesz. Sokan nem tudják iderendelni a szüleiket egyik napról a másikra, hiszen munkanap van” – tette hozzá.

Egy másik lány két bőrönddel a kezében indult el a Keleti pályaudvar felé. „Egyedül megyek az ország másik végébe, de legalább hazamehetünk. Igazából be se kellett volna minket engedniük” – fűzi hozzá. Mint mondta, ő nagyon fél attól, hogy hazaviszi a fertőzést, de nincs hova mennie: a fővárosi albérletet nem engedheti meg magának, olyan közeli barátja pedig nincs, akihez mehetne.

©

Az albérletekkel kapcsolatban több diák is aggodalmának adott hangot: „A járvány elején, amikor először kiraktak bennünket napokig kerestem magamnak lakást, de borzasztóan drágák” – mesélte egy lány. Az árak pedig nem mentek lejjebb, ráadásul az elmúlt nap fokozott érdeklődésének köszönhetően a legjobb helyek már elfogytak. A Kinizsi utcai kollégium előtt egy fiú feldúltan mesélte, hogy aznap már a negyedik főbérlő hajtotta el azzal, hogy foglalt a lakás, pedig ő kész lett volna komolyabb összeget is fizetni érte. Mint mondta, munkája a fővároshoz köti, nem tud hazamenni, mert az a megélhetésébe kerülhet.

Ági valamivel szerencsésebb, ő negyedmagával költözik össze barátja 45 négyzetméteres lakásába. „Ha belőlünk nem lesz gócpont, akkor senkiből” – nevetett, kicsit később azonban hozzátette: „valahogy túlleszünk ezen is, de az biztos, hogy nagyon nehéz időszak vár ránk”.

Az ELTE-n tanuló lány szerint vannak munkák, amiket nem lehet otthon végezni, egy ismerőse például egy étteremben pultozik. (Igaz, a kormány bejelentése az éttermeket is érintette, csak házhozszállításra dolgozhatnak - a szerk.)

A kollégiumok kiürítési tervének – ahogy egyébként a hétfőn Orbán Viktor által bejelentett szigorításoknak – egyelőre nem ismertek a részletei, vagyis a döntéshozók sem tudják, hogy pontosan mit kell elrendelniük az alájuk tartozó intézményekben. Babos János, az Eötvös Loránd Tudományegyetem szolgáltatási igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy még az egyetem is csak várja a részleteket tartalmazó jogszabály megjelenését és „ennek ismeretében alakítja ki a szükséges intézkedéseket”.

Tavasszal az ELTE egyébként lakhatási támogatással és lakáskereséssel támogatta fedél nélkül maradó kollégistáit. Megkérdeztük az egyetemeket, hogy most tervezik-e ilyen intézkedésekkel segíteni a hallgatóikat, a Budapesti Corvinus Egyetem részéről Szandtner Veronika elmondta, hogy a Corvinus nem tud ilyen juttatást adni a hallgatóinak. Szandtner azonban hozzátette, hogy akik nem tudják megoldani máshol a lakhatásukat, azok haladékot kérhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Magyarország már csak a 92. a Riporterek Határok Nélkül listáján

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

Az Apple lecseréli az iPhone-ok képernyőjét – és jó eséllyel mindenki más megy majd utána

Az Apple lecseréli az iPhone-ok képernyőjét – és jó eséllyel mindenki más megy majd utána