szerző:
Fekő Ádám
Tetszett a cikk?

Az önkéntesség nem elég, innentől kezdve kötelezik a medikusokat arra, hogy végezzenek koronavírusteszteket. Több diákkal beszéltünk, azt mondják, a lelkesedés megvan, ám sok kérdésre nem kaptak választ, és aggódnak a vizsgaidőszak miatt is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Október végén az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál jelentette be, hogy a megnövekedett tesztigények miatt bővítik a mintavételi egységek számát, a teszteket pedig már nemcsak mentősök, hanem orvostanhallgatók is végzik. Eddig ez jellemzően önkéntes alapon ment, de az emberigény egyre nőtt. Pécsi forrásunk azt mesélte, az első héten 45–50, majd 90, később már több mint 100 hallgatót kellett „összeszedni” az Országos Mentőszolgálathoz, ehhez jöttek hozzá a klinikákon dolgozó hallgatók. Szegeden második nekifutásra jelentkezett tucatnyi külföldi diák, akik közül nem is mindenki beszélt magyarul, ami a kiképzésnél okozott nehézséget. Volt olyan egyetem, ahol ha nem volt elég önkéntes, behívtak még diákokat. Erre forrásunk szerint lehetett nemet mondani, annak sem volt következménye.

Három hét alatt kiderült, a kvázi önkéntesség nem elég: Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára levelet küldött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőinek arról, hogy vége az önkénteskedés időszakának,

kezdődik a vezénylés.

Bódis azt írta, a szűrőcsapatok egy sofőrből, egy adminisztrátorból és két orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból fognak állni.

A mi feladatunk az egyes teamekhez két-két hallgató biztosítása, amit az orvos-, fogorvos- és egészségtudományi képzést folytató harmad- és negyedévfolyamos hallgatók vezénylésével oldunk meg

– írta a HÖOK-nak az államtitkár.

A medikusokon kívül beszállnak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai is – ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott pénteken – „pilótának”, de sofőrködés mellett adminisztrációs munkát is végezhetnek. Megkeresésünkre a BME azt írta, a részvétel az ő hallgatóik körében nem lesz kötelező, és első körben majdnem 300-an jelentkeztek. Ugyanilyen segítő munkára várt jelentkezőket korábban a Szegedi Tudományegyetem is, ott múlt hétig a medikusokkal együtt 500-an jelentkeztek.

©

Az nem derült ki, hogy hány orvostanhallgatót fognak berendelni (vonatkozó kérdésünkre az orvosi egyetemek cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak), az viszont biztos, hogy bevonják őket a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók tesztelésébe, a munkára pedig oktatóvideókkal készítik majd fel őket (eddig ezt a mentők végezték, illetve a Semmelweisen a diákok számára van ilyen képzés is). Bódis azt ígérte, az orvostanhallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000, hétvégén 7500 forintot kapnak ösztöndíj formájában. (Egy nyugdíjas szövetkezet közben a veszélyeztetett korosztályba tartozó, nyugdíjas egészségügyi dolgozókat próbálja bevonni a tesztelésbe teljes védőfelszerelést és 1500 forintos óradíjat ígérve.)

 

Kifizetik?

Több diák is arról számolt be, az önkéntesen végzett munka után is ígértek nekik fizetséget (lényegében ugyanannyit, mint amennyit Bódis beígért), azonban ezt az összeget még nem kapták meg. Beszámolójuk alapján az egyetemek gyakorlata eltérő volt: Pécsen állításuk szerint óradíjat, míg a Semmelweis Egyetemen 5 napért két kreditpontot, utána pedig 5 ezer forintos napidíjat ígértek.

A Semmelweisre járó Ábel szerint ez ebben a formában egy vicc: „csinálhatnák ezt a járványügyi helyzet miatt sajnálatosan munkanélkülivé vált emberek is, de ennyi pénzért nincs olyan, aki ezt bevállalná. Nem az a legnagyobb baj, hogy ingyen dolgozunk, mert van olyan, hogy szüksége van ránk a rendszernek, de hét nap után napi ötezer forint megalázó 8-12 órás munkákért”.

©

Noha más azt mondta, ilyen helyzetben akár ingyen is el kellene vállalni pár nap munkát, az jól látszik, hogy a pénz jól motivál: Szlovákiában 1000 eurót kaptak egy hétvégéért a tesztelők, információink szerint a Semmelweis Egyetemen percek alatt elfogyott nagyjából 150 hely.

Az érintettek sem értenek mindent

Hogy pontosan mikor jutnak hozzá a hallgatók a pénzhez, arról csak pletykák keringenek, ahogy arról is, elindult-e már a vezénylés. Kedd délutánig több diák nem kapott hivatalos tájékoztatást, csak beszélgetésünkből, illetve a hírekből következtették ki, hogy hamarosan ők is sorra kerülhetnek. A pécsiek tűntek kivételnek, akik valamiféle tájékoztatót már kaptak, ám ők sem kaptak választ minden kérdésükre.

„Mindig szívesen segítünk, és ki segítsen, ha nem mi, de a vizsgaidőszakunkat és a képzésünket féltjük. Várunk valamiféle reakciót az egyetemtől, ígéretet kaptunk rá, hogy ez hamarosan megtörténik” – mondta a hvg.hu-nak a pécsi orvosi egyetem hallgatója, Áron. Áron önként jelentkezett az Országos Mentőszolgálathoz tesztelni, az egyetem akkor azt kérte tőle, ez két hétnél ne legyen több. „Arról nem tudok, hogy aki teljesítette ezt a két hetet, annak is kell-e menni” – tette hozzá.

©

Áronék közeljövője sem túl kiszámítható, de a Debreceni Egyetemen még a vezénylésről sem küldtek hivatalos értesítőt: „Egyelőre kevés infónk van a vezénylésről, mindenki meg van ijedve kicsit: nekünk most előrehozták a vizsgaidőszak kezdetét, ilyenkor nyilván senki nem szeretne dolgozni menni. Más egyetemekből érkeztek olyan információk, hogy ha valakit kivezényelnek, azt figyelembe veszik a vizsgán, és meg is lesz hosszabbítva az időszak” – mondta a hvg.hu-nak a Debreceni Egyetemen tanuló Heni.

Nem állnak jobban a Semmelweisen és a Szegeden tanulók sem: kedd délutánig még nem szólt nekik senki, hogy alakul a következő pár napjuk.

A teljesítőképesség határa

A nyilatkozóink szerint a diákok lelkesedésével nincs baj, az emberek hozzáállásával és a szervezettséggel viszont már több: „Néha örülnék, ha az emberek látnák, hogy az orvosok illetve mentősök mennyit dolgoznak, elkerülhetetlen, hogy legyenek hibák, csúszások. Napi több száz mintavételi kérés érkezik be a központba, amit másnap teljesíteni kéne, ilyenkor nyilván már nem tudnak odatelefonálni az összes beteghez, hogy mikor érkezünk pontosan. Emiatt sok negatív visszajelzést kaptunk” – mondta Heni.

Ábel szerint szintén az emberhiány a legnagyobb gond, mert amúgy az egyetem és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is nagyon segítőkészek. „A legnagyobb gond ezzel az, hogy az utolsó pillanatban lett mindenki értesítve, mind az egyetem, mind az OMSZ, mi pedig főleg. Szerda este 8 körül kaptuk az értesítést, hogy másnap reggel várnak minket a Dévai utcában. És ez sajnos látszik is, hiába végez tőlünk a behívott 160-ból száz-száztíz ember munkát, a felkészületlenség miatt vannak fennakadások.”

A medikus nem is különösebben derűlátó a jövővel kapcsolatban: „Rajtunk, hallgatókon kívül is több ezer egészségügyi szakember dolgozik a saját teljesítőképessége határán azért, hogy minél több embert sikerüljön megmenteni ebben a rendkívül nehéz és kis költői túlzással élve reménytelen járványügyi helyzetben. Mert amíg nem lesz védőoltás ez a helyzet csak egyre rosszabb lesz.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Washington válaszlépéseket fontolgat Navalnij őrizetbe vétele miatt

Washington válaszlépéseket fontolgat Navalnij őrizetbe vétele miatt

Se megállapodás, se elég vakcina: nem jutott előrébb az AstraZeneca és az Európai Bizottság

Se megállapodás, se elég vakcina: nem jutott előrébb az AstraZeneca és az Európai Bizottság

A kereskedés előtt álló vadonatúj Range Rover Defender húzta ki a bajból az autószállító kamiont – videó

A kereskedés előtt álló vadonatúj Range Rover Defender húzta ki a bajból az autószállító kamiont – videó