szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján kiderült, hogy az ország nyugati megyéiben a legmagasabb a fertőzöttek száma, a múlt hét adatai szerint Fejérben és Zalában csökkenést tapasztaltak. Tisztázták azt a kérdést is, hogy hány ember sétáltathat egy kutyát este nyolc után.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Kiss Róbert alezredes az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseivel kezdte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját. Elmondta, maszkviselés miatt összesen 432 esetben intézkedtek, 330-szor a 10 ezer főnél nagyobb városokban az önkormányzati rendeletet sértették meg.

Nyolc vendéglátóhelyet zártak be az elmúlt napon. Fejérben egy korábban már 3 napra bezárt edzőtermet megint nyitva találtak, ahol 14-en edzettek éppen. 12 ember ellen indítottak eljárást, ketten igazolni tudták, hogy versenyszerűen sportolnak. 30 napra bezárták a helyet.

Berzencén egy panzió ellenőrzésekor kiderült, hogy az egyik vendég nem visel maszkot, illetve nincs is neki, a tulajdonos, pedig nem figyelmeztette a maszkviselési kötelezettség betartására. A rendőrök 60 napra bezártak a panziót.

Kiss Róbert azt is elmondta 309-szer intézkedtek a kijárási korlátozások megszegése miatt, közöttük 11 kutyasétáltató volt, aki 500 méteren túl merészkedett a lakóhelyétől.

Kiss után Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt a friss járványügyi adatokról. Elmondta, az elmúlt napon 4 290 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 99 többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 3 380 főre emelkedett. Eddig 34 846-an gyógyultak ki a kórból. Az aktív fertőzöttek száma 118 723 fő. A településeinknek már 88 százaléka érintett a járványban, bárki lehet fertőzött – mondta Müller.

Müller arra is kitért, hogy Budapesten és Pest megyén túl a nyugati megyék érintettek erősen a járványban. Arra kell számítani szerinte, hogy az egyre több beteg, egyre több fertőzést generál, ha nem tartják be a szabályokat.

A tiszti főorvos azt is elmondta, hogy Heves megyében 90 százalékban nőtt a fertőzöttek száma az előző héthez képest. Vas megyében 74 százalékkal nőtt az esetek száma, míg Nógrádban 65 százalékkal. Somogy megyében stagnál a fertőzöttek száma. Viszont Fejérben 32, míg Zalában 30 százalékkal alacsonyabb a számuk.

A múlt héten 3906-6497 között változott a napi pozitív esetek száma. November 15-e az abszolút rekord,  6497 fertőzöttet találtak. A 45. és a 46 hét között 681 fő a különbség, ennyivel találtak több fertőzöttet Magyarországon.

A 100 ezer lakosra vetített arányban a koronavírusosok száma 1174 volt a 45. héten, ez 1509-re nőtt a 46. héten.

Újságírói kérdések:

A Békés Megyei Hírlap arra volt kíváncsi, hogy a szociális munkások dolgozhatnak-e 20 óra után. Kiderült, igen.

Az RTL azért intézett kérdést az operatív törzshöz, mert a számok alapján azt látták, hogy az utóbbi időszakban a kórházba kerültek száma nő, illetve a lélegeztetőgépeken levőké is, viszont az látható, hogy a halálos áldozatok száma stagnál. Új terápia lenne?

Müller Cecília szerint óriási fejlődésen ment keresztül a terápiás és járványügyi ismereteink a vírusról, a betegségről. Ez az alapja a sikeres gyógyításnak is.

Szintén az RTL érdeklődött arról, hogy több ember sétáltathat-e 1 kutyát. Ugyebár 20 óra után a kijárási tilalom alól mentesülnek azok, akik a kutyájukat sétáltatják. Kiss Róbert válaszolt a kérdésre: nem, 1 ember 1 kutyát sétáltathat este 8 után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Müller: A hír igaz, egy siófoki otthon lakóinak a fele fertőzött

Extrém terhelés van az egészségügyön itthon is – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Kiderült, egy siófoki idősotthon gondozottjainak csaknem fele elkapta a koronavírust, hárman közülük meghaltak. Több mint 1100 katona állt be a kórházakba segíteni, közben a rendőrség sorra bünteti azokat, akik megszegik a szabályokat. Hétfőn este például 29 kutyasétáltatót csíptek el, akik a lakóhelyüktől 500 méterrel távolabb vitték az állatot.

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban