szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bíróság azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy vizsgálják felül a májusban elfogadott törvényt.

Alkotmányellenesen lehetetlenítették el a transz emberek nemének jogi elismerését a tavasszal elfogadott közigazgatási salátatörvényben a Miskolci Törvényszék szerint – közölte a Háttér Társaság.

A közlemény szerint a bíróság azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy vizsgálják felül a törvény erre vonatkozó, 33. paragrafusát. Az Alkotmánybíróságnak 90 napja van állást foglalni a kérdésben.

A Háttér Társaság közleményében megjegyzi, hogy mivel Budapest Főváros Kormányhivatala a korábban létező jogi szabályozás ellenére már évek óta nem bírálta el a transznemű emberek kérelmeit, a hivatalban május elejére nagyszámú ilyen kérelem halmozódott fel. Több tucat kérelmező az LMBTQI szervezethez fordult, hogy közigazgatási perben támadják meg az elutasító döntéseket.

A keresetük szerint ugyanis az elfogadott jogszabály sérti az emberi méltóságot és a magánélet védelmének biztosítását, így az Alaptörvénybe ütközik. Az Alkotmánybíróság egyébként már korábban is megállapította, hogy a transzneműek esetén a nem- és az ehhez kapcsolódó névváltoztatás korlátozhatatlan és alapvető jog, és ugyanezt több alkalommal is kimondta a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága is – emlékeztet a Háttér Társaság közleménye.

Múlt heti döntésében az egyik kérelmezővel egyetértett a Miskolci Törvényszék, és bejelentette: kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál a vitatott rendelkezések alaptörvény-ellenességének megállapítását.

Az AB-hez fordulás ellen az alperes anyakönyvvezető képviselője sem tiltakozott.

Semjén Zsolt tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámakor bevezetett szükségállapot elején nyújtotta be azt a salátatörvényt, amelynek egyik paragrafusa szerint a transznemű és interszex emberek nem változtathatják meg nemüket és nevüket hivatalos irataikban.

Később többen tiltakoztak, 63 európai parlamenti képviselő levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Varga Judit igazságügyi miniszternek, hogy a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot.

A parlament azonban május 19-én megszavazta a törvényt, amely május 29-én lépett hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal

Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

Teljes mellszélességgel a modellváltás mellé állt a debreceni HÖK

Teljes mellszélességgel a modellváltás mellé állt a debreceni HÖK