Tetszett a cikk?

Sorra fogadta el a Parlament azokat a törvényjavaslatokat, melyeket még március végén, korlátlan felhatalmazással a zsebében nyújtott be a kormány. Többségüknek semmi köze a járványhoz, ha csak annyi nem, hogy így sokkal kisebb visszhangja volt, mint lehetett volna egy normál időszakban.

Noha kezdetben arra lehetett számítani, hogy a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet kezelése majd leköti a kormány összes energiáját, szinte rögtön kiderült, ez nem lesz így. A friss, határidő nélküli felhatalmazási törvénnyel a zsebében a kormány kapásból benyújtotta

  • a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházás gyorsításáról és 10 évre szóló titkosításáról,
  • hat egyetem alapítványi fenntartásba helyezéséről,
  • a színházak felügyelőbizottságainak átalakításáról, a Városliget változtatási tilalmának eltörléséről, a színházak felügyelőbizottságainak átalakításáról és a nemváltoztatás tilalmáról

szóló törvényjavaslatokat, 5 másikkal egyetemben, melyek döntő többségét kedden fogadta el a Parlament. A törvényjavaslatok java részének semmi köze nem volt a járványhelyzet kezeléséhez, legfeljebb annyi, hogy ebben az időszakban kisebbet szólnak az ilyen típusú javaslatok. Nem tudni, hogy a kormány mióta tervezgette ezeket, a tavaszi jogalkotási programjában mindenesetre a fenti felsorolásban szereplők egyike sem bukkant fel.

Kétharmaddal megy a Ház

Külön érdekesség, hogy több kétharmados törvényjavaslatot nyújtott be a kormány úgy, pár nappal korábban még azzal érvelt, azért kell neki a korlátlan felhatalmazás, mert nem tudni, működőképes lesz-e az Országgyűlés a járvány alatt. Mint látjuk, működőképes, a Budapest-Belgrád vasútépítés 10 évre szóló titkosítása átment.

Az időközben 82 milliárd plusz pénzzel megtoldott beruházás mellett Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn a Parlamentben azzal érvelt, Kína nem fog meggyengülni, áruik ugyanúgy érkeznek majd Európába, ezért fontos, hogy azok szárazföldi szállításánál versenyben legyünk. A kínai hitelből finanszírozott projekt a kormány szerint kiemelten fontos, a beruházásnak pedig mielőbb neki kell állni. (A kivitelezést Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, konzorciumban.)

Nem ez volt az egyetlen kétharmados törvény kedden: a Parlament megszavazta, hogy a képviselőcsoportok támogathatják a pártjukat (miután a pártok költségvetésének felét elvette a kormány a veszélyhelyzet elleni védekezésre hivatkozva).

Egyúttal megkapta a felhatalmazást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat arra, hogy gyakorlatilag mindent megtudhasson egy adott állampolgárról. A rendőrök pedig még az ártatlanul meggyanúsítottak adatait is 20 évig őrizhetik. A most elfogadott javaslatot bírálta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is, aki – a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának írt levelében – kifejtette: a törvény „korlátlan megfigyelést eredményezhet”, „nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel”, ráadásul „nem nyújt garanciát a személyes adatok és a magánélet védelméhez”.

Szintén kétharmados törvénnyel kerültek különböző, szociális intézményeknek otthont adó ingatlanok egyházi fenntartók tulajdonába.

Ettől még nem indul be a Liget-projekt

A Parlament megszavazta a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevével fémjelzett salátatörvényt is, amely a többi között eltörölte a változtatási tilalmat a Városligetben. A kormány ezzel felülírta a Fővárosi Közgyűlés vonatkozó rendeletét. Volt, aki úgy értelmezte, ez egyenes utat jelent a leállított Liget-projekt végigviteléhez, Karácsony Gergely főpolgármester azonban nem osztotta ezt a véleményt. A HVG360-nak adott interjúban pár hete arról beszélt, a törvény elfogadása után változtatási tilalmat nem tudnak majd elrendelni, de erre nincs is szükség, mert hamarosan elfogadják a Városliget új építési szabályzatát, ami után nem lehet új épületet építeni.

A sokat vitatott előadóművészeti törvényhez is ezzel a salátatörvénnyel nyúltak hozzá: az állammal közösen működtetett színházaknál a jövőben három helyett öttagú lesz a felügyelőbizottság, amelyből három embert a minisztérium nevez ki és hív vissza.

Ugyanezzel a salátatörvénnyel lehetetlenítették el a nemváltoztatást is, az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával ugyanis elérték, hogy a jövőben a születési anyakönyvbe bekerüljön a születési nem is, ami “az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”. A születési nem a jövőben felváltaná a személyazonosító nyilvántartásban szereplő nemet, ez az adat pedig “nem változtatható meg”. A módosítás sok embert nem érint, de ettől még elvi jelentősége van.

Ez volt az a javaslat, amely egyik eleméből villámgyorsan visszakozott a kormány: mégsem vonták a védelmi bizottságok gyámsága alá a polgármestereket.

Tiszta udvar, rendes közmunkás

A kedden elfogadott egyik törvénnyel három hónapra kizárják mindazokat a közmunkából, akiknek rendezetlen a lakókörnyezete (tételesen felsorolták azt is, mi számít annak). Az indoklás szerint a módosítással ösztönözni akarják a közmunkásokat arra, hogy "a település szépítése érdekében végzett napi munkájukkal összhangban a közvetlen lakókörnyezetüket is tartsák rendben." A kormány szerint ez “az álláskeresők családjának érdekét ugyanúgy szolgálja, ahogyan a teljes települési lakóközösségét. Egy adott település általános rendezettsége pozitív hatással van az ingatlanok értékére, a turizmusra és a befektetési hajlandóságra.” Az már egy más kérdés, hogy ezzel megint semmibe vette a kormány az Alkotmánybíróságot, amely 3 évvel ezelőtt kimondta, rendezetlen udvar miatt nem lehet senkit kizárni a közmunkából.

Ez a kérdés most különösen aktuális: a kormány úgy próbálja csökkenteni a munkanélküliséget, hogy a jelenlegi 100-ról 200 ezerre emeli a közfoglalkoztatottak létszámát.

Az egyik legnagyobb vitát kiváltó előterjesztésről is szavazott a ház, amivel a kulturális szféra dolgozóitól elvették a közalkalmazotti státuszt, november 1-el, hiába tiltakoztak ellene a szakszervezetek. A minisztérium szerint mindenesetre előnyös lesz a váltás.

A keddi döntéssel hat intézmény, a Soproni Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ingatlanai kerülnek alapítványi vagyonkezelésbe, a MOL és a Richter 10-10 százalékos részvényplakettje pedig a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványhoz.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Economist: Hogy a pénzek ne Orbán üzletfeleinél kössenek ki

Economist: Hogy a pénzek ne Orbán üzletfeleinél kössenek ki

18 év után, hétfőn szabadul Kaiser Ede

18 év után, hétfőn szabadul Kaiser Ede

Martin Luther King idejébe kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni, mi zajlik Amerikában

Martin Luther King idejébe kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni, mi zajlik Amerikában