szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkezdett terjedni a neten, hogy az ivermektint tartalmazó gyógyszer jó a koronavírus ellen, a Nébih erre válaszul adott ki egy figyelmeztetést. Azt írták, a szer akár mérgezést is okozhat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Nébih úgy értesült állatorvosoktól, hogy az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés az ivermektint tartalmazó állatgyógyszerek iránt, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség kezelésére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint valóban a kutatók látókörébe került az ivermektin, mert a korábban más célra engedélyezett vegyületek között is keresik a gyógyszerjelölteket. Azonban a Nébih arra figyelmeztet, a koronavírus okozta betegség megelőzésére vagy kezelésére ne használja senki, mert még az sem derült ki, hogy alkalmas-e a célra, ha igen, milyen dózisban, mennyi ideig adva és milyen betegcsoportokban.

Az ivermektines állatgyógyszerek nem embereknek lettek fejlesztve, a Nébih szerint kizárólag állatoknál alkalmazták. Azt is hozzátették, az egyes külsőleg alkalmazandó állatgyógyszerek (pl. ráöntő, rácsepegtető oldatok) lenyelése a segédanyagok miatt különösen veszélyesek lehetnek, akár mérgezést is okozhatnak.

Az ivermektin egyébként széles spektrumú parazitaellenes hatással rendelkezik. Hatékony a fonálférgekkel (pl. gyomorbélférgek, szívférgek, tüdőférgek) és számos ízeltlábúval (pl. tetvek, bagócsok, rühatkák) szemben.

Magyarországon jelenleg 25 ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítményre van forgalombahozatali engedélye. Ebből 12 injekció szarvasmarhák, sertések vagy juhok kezelésére, de paszta és rágótabletta is létezik, utóbbi a lovak kezelésére alkalmas.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel