szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTA volt elnökének pártja, az Új Világ Néppárt is nehéz helyzetbe kerül, ha módosítják a választási törvényt.

A Fidesz jogszabályokkal szeretné megakadályozni a pártok tisztességes versenyét – mondta a választási törvény tervezett módosításairól Pálinkás József.

A Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke az ATV Híradójának azt mondta, hogy szerinte az újabb változtatás főleg kis pártok számára kedvezőtlen, nehéz helyzetbe kerülhet például nemrég alapított új pártja, az Új Világ Néppárt is.

Úgy látszik, hogy a Fidesz fél a választásoktól, és szeretné a jogszabályokkal megakadályozni a tisztességes versenyt. Ezt tudom erről mondani"

 – nyilatkozta Pálinkás József.

A politikus hozzátette, hogy egyeztetések zajlanak az ellenzéki összefogással azzal kapcsolatban, hogy együtt tudnak-e működni egymással.

Pálinkás korábban a HVG Teraszon mesélt új pártjáról és küldetéstudatáról:

Pártot alapított és akár miniszterelnök is lenne - Pálinkás József a HVG Teraszon

"A változás középről jön" - vázolja a magyar politikai teret az első Orbán-kormány minisztere és az MTA korábbi elnöke, a ma zászlót bontó Új Világ Néppárt alapítója. A politikussá avanzsáló atomfizikus M. Kiss Csabának beszél a nők szerepéről a közéletben, a küldetéstudatról, és új pártjának finanszírozásáról is.

Volner János, korábban Mi Hazánk-os képviselő, jelenleg a magáról elnevezett párt vezetője kedden módosító javaslatot nyújtott be, amely tovább nehezítené az országos listaállítás lehetőségét. Pártlistát eddig az a párt állíthatott, amelynek 27 választókerületben volt jelöltje, Semjén Zsolt korábbi módosítója után ez 50-re emelkedett volna, azonban ha elfogadják Volner János javaslatát, ez a szám 71 fő lesz. Volner szerint a módosítás a kamupártok kiszűrése miatt indokolt.

Ez tulajdonképpen arra kényszerítheti az ellenzéket, hogy egy közös listán induljon. A hvg.hu-nak ugyanakkor több elemző is azt mondta, hogy akár sikerrel is szerepelhet a választásokon egy közös ellenzéki lista, igaz, azt is többen hangsúlyozták, hogy addig még rengeteg meglepetéssel készülhet a Fidesz, hisz kétharmaddal az utolsó pillanatig megváltoztathatnak szinte mindent. A Závecz Research legfrissebb felmérései alapján a teljes népességre vetítve 3 százalékpontnyira tehető azoknak a szavazóknak az aránya, akik egy közös listával szembeni ellenérzéseik miatt inkább nem mennének el szavazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bihari Ádám Itthon

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Akár sikerrel is szerepelhet a választásokon egy közös ellenzéki lista, abban azonban ott a csapda lehetősége, hogy a kormánypárt is errefelé terelné a pártokat. Az ellenzék számára legrosszabb forgatókönyv lehet, ha egyetlen Gyurcsány/Jobbik-bélyegzővel ellátott frakció-ketrecbe zárják őket a jogszabályok megváltoztatásával.

Fekő Ádám Itthon

Az ellenzék életét nehezíti, a csalást megkönnyíti a választási törvény módosítása

Orbán már a saját maga által, saját magának írt választási rendszerben sem érzi biztonságban magát - mondják az ellenzéki pártok, miután a kormány egy kedd éjjel benyújtott tervezettel nyúlna bele a választási törvénybe, jelentősen átalakítva a listaállítás feltételeit. A hivatalos indoklás szerint a kamupártok ellen lépnek fel "óvatosan", viszont bekavarhatnak az ellenzéki egyeztetésbe. Török Gábor politikai elemző szerint ez színtiszta hatalomtechnikai trükközés, a Political Capital szerint lehet, hogy ez a módosítás még csak az első lépés. A Kutyapárt került a legnehezebb helyzetbe.

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi