szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül adott ki egy különös tagolású és szövegezésű közleményt. Úgy kezdődik, hogy "Orbán Viktor válasza Manfred Webernek (EU-szamizdat nro. 3.)".

Az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek abba a világképbe, amelyet ők sulykolnak nap mint nap. Ezt is el fogják hallgatni. Nekünk, közép-európaiaknak ez nem ismeretlen. Erre találtuk ki a szamizdatot. Írj, nyomtass, olvass, terjessz! Szam izdat, vagyis magunktól magunknak – ezzel kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök közleménye, melyet Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének válaszul írt.

Manfred Weber csütörtökön egy sajtótájékoztatón arról beszélt, a jogállamisági mechanizmus fő célja a kérdés depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból, ezért sem lesz semmilyen szerepe az ügyben az Európai Parlamentnek. Weber szerint az eljárás semleges, azzal nem Magyarország vagy Lengyelország ellen, hanem "az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtó szabadsága mellett" foglalnak állást. A következő napokban ebben a szellemben kell folytatni a vitát, "nem valaki ellen, hanem valami mellett" kell érvelni, és ez az időszak a Fidesz EPP-tagságának ügyében döntő fontosságú lesz.

Orbán szerint viszont nem igaz Weber érvelése, ennek alátámasztására pedig egy sor idézetet előhozott, amelyet szó szerint idézünk:

Bizottság

Jourová: Orbán beteg demokráciát épít.

Reynders: Néhány tagállamban jogállamisági válság van. Különösen Magyarországon és Lengyelországban.

Timmermans: A szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon.

Dalli: Ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba.

Parlament

Barley alelnök: Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni.

Verhofstadt: Nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni.

Kormányok

Maas: Most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára.

Asselborn: Semlegesíteni kell ezt a rákos daganatot. Magyarország ugyanolyan diktatúra, mint Belarusz.

Orbán a Webernek címzett levélben azt is írja, a helyzet világos, meg akarják változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzanak létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen lehet fordítani.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében ezt többé nem tudjátok letagadni. És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt. A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok

– zárta levelét Orbán Viktor.

A levélben érdekes az utalás a Nyomtass te is oldalra, hiszen az egy ellenzéki kezdeményezés. Szamizdatot pedig azért emleget a miniszterelnök, mert múlt héten a Project Syndicate nem hozta le válaszát Soros György írására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás