Tetszett a cikk?

A jelenlegi alkotmánybíró még az Országos Bírósági Hivatal elnökeként adott ki egy utasítást, amelyet több bíró a függetlenségének megsértéseként értelmezett, de az Alkotmánybíróság szerint indokolatlanul.

A csaták 2018 elején kezdődtek, amikor olyan bírák kerültek be az Országos Bírósági Hivatal működését ellenőrizni hivatatott Országos Bírói Tanácsba, akik bírálták a hivatalt vezető Handó Tündét. Például azért, mert nem hajlandó kinevezni bírósági vezetőnek azokat, akik megnyerik a pályázatot, de neki nem tetszenek. Előfordult, hogy bíróság mondta ki: az OBH-elnök visszaélt jogával. Az OBT ezért Handó leváltását kezdeményezte az Országgyűlésnél, de a kormánypárti többség ezt elutasította, sőt éppen az OBT-t marasztalta el.

Ennek a csatának a része volt, hogy Handó Tünde egy belső utasítással megváltoztatta az OBT-tagok munkabeosztásának rendjét.

Azt törvény mondja ki, hogy a testület tagjait a fő munkahelyükön „az OBT-tagságukból eredő feladataik ellátásához szükséges mértékben” a munkájuk alól fel kell menteni. Ők maguk dönthették el ennek mértékét, amit csak közölniük kellett annak a bíróságnak az elnökével, ahol dolgoztak. Handó új utasítása szerint viszont a bírósági vezető határozhatta meg a munkaidő-kedvezményt.

Fatalin Judit, a Fővárosi Ítélőtábla büntetőbírája fordult több más OBT-tag nevében is az Alkotmánybírósághoz. Szerinte nincs biztosíték arra, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója új jogkörével élve ne veszélyeztesse az OBT-tag feladatainak megfelelő ellátását, vagyis függőségi helyzet jön létre a központi igazgatás és az annak a tevékenységét felügyelő OBT tagjai között. Ez alaptörvénysértő.

Az Ab Szalay Péter vezette öt tagú tanácsa azonban nem így látta.

A határozat szerint az Alaptörvényben szereplő bírói függetlenség eleve az ítélkező tevékenységre vonatkozik, nem az OBT-ben végzett munkára, továbbá a bírósági vezetők más igazgatási jellegű hatásköröket is gyakorolnak a bírák felett. Tehát ha ők állapítják meg, hogy az OBT-tag bíráknak a fő munkahelyükön hány ügyet kell tárgyalniuk, az semmilyen alkotmányos jogot nem sért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálmai Erika hvg360

Senyei György: "A bíróságoknak a kritikával együtt kell élniük"

Nincsenek politikai kapcsolatai és kinevezéséhez a szintén miskolci igazságügyi miniszternek sincs köze - állítja az Országos Bírósági Hivatal új elnöke. Elődje, Handó Tünde munkájáról nem mond véleményt, de határozott szándéka, hogy béke legyen a bíróságokon. Portréinterjú Senyei Györggyel.

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi