szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövő évtől adni és kapni is tilos lesz a hálapénzt, akit rajtakapnak, akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Januárban megkezdődik az orvosi fizetések emelése, amivel egy időben a Népszava értesülése szerint elkezdik „levadászni” a paraszolvenciát elfogadókat.

A lap emlékeztetett, hogy a három lépcsőben végrehajtandó béremelésnek utat nyitó törvény a Büntető törvénykönyvet is módosította, megtiltva a hálapénz elfogadását és adását is. Aki a szabályt megszegi, akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Az egészségügyi dolgozók az év elejétől legfeljebb egyszer, és csakis olyan tárgyat fogadhatnak el a betegektől, amelynek értéke nem magasabb a minimálbér havi összegének 5 százalékánál, ami jelenleg 8000 forint.

Az ügyben a Népszava kereste a Belügyminisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy megtudja, mikortól és milyen formában zajlik majd az ellenőrzés, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

A nekik nyilatkozó orvosoknak pedig elképzelésük sincs arról, hogyan tudják az érintetteket ellenőrizni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gáti Júlia hvg360

Szabad Zoltán: "A paraszolvencia a magyar egészségügy rákfenéje"

A hálapénz megmérgezi az orvos-beteg kapcsolatot, de az orvosok viszonyát is egymáshoz - állítja a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, aki évekig dolgozott egy walesi magánkórházban is, így megvan a véleménye az állami és a magánegészségügy szétválasztásáról is. Portréinterjú Szabad Zoltánnal.

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként