szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mérő László matematikus-pszichológus a HVG hetilapban azt próbálja megfejteni, hogy a miniszterelnök számára miért van akkor is hadiállapot, ha alkalmas ellenség híján nincsen háború.

Miért keresi mindig a háború lehetőségét Orbán Viktor? – boncolgatja a kérdést Mérő László matematikus-pszichológus a HVG hetilap ünnepi duplaszámában. A miniszterelnök beszédmódja egyre militaristább Mérő szerint, aki emlékeztet: a napokban is „partra szállni” ment Brüsszelbe. „Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát” – mondta szeptember elején, és azóta szinte minden megnyilvánulása harcról, háborúról, fegyverekről, vezénylésről szól, akár orvosokról, akár Brüsszelről, vagy a költségvetési deficitről beszél.

Mérő számba veszi annak a lehetőségét is, hogy vajon készülhet-e valódi harcra a miniszterelnök, majd megállapítja: Orbán alkatilag képtelen békében élni és vitatkozni azokkal, akik más nézetet vallanak, még egy békés interjút sem hajlandó adni egy olyan orgánumnak, amely nem rokonszenvezik vele. A lelke mélyén akkor is katona – folytatja –, ha igazi, éles háborút soha nem látott. Tökéletesen illik rá az, ahogyan az Osztrák–Magyar Monarchia egyik tábornokát jellemezték a feljebbvalói: „kiváló katona. Úgy harcol, mintha elhinné a saját hadijelentéseit.”

Csakhogy Orbán nem katona, hanem politikus, és ennek következményei is vannak, úgy Magyarországon, ahogy az Európai Unióban. Abban viszont nem kételkedik Mérő, hogy – mint fogalmaz – Orbán bukása után Európa vissza fog minket fogadni, mert oda tartozunk akkor is, ha néhány évig bedőltünk Orbánnak.

A teljes cikket csütörtöktől elolvashatja a friss HVG hetilapban és a hvg360-on.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Két top 10 a top 100-ból – megjelent a HVG idei gimnáziumi rangsora

A 100 legjobb gimnázium című kiadvány sokféle kategória szerint rangsorolja a legjobb gimnáziumokat. Most az összesített toplista első 10 helyezettjét (pontosabban egy holtverseny miatt 11-et) láthatják, és az egyre népszerűbb alapítványi iskolák top 10-es rangsorát is közöljük itt a hvg360-on. Sorvezető a 2021-es középiskolai felvételik előtt.

HVG Kult

Eljön-e a járvány után a bohém húszas évek?

Senkinek sincs megdönthetetlen elmélete arról, mi történt 2020-ban, és főként hogy mi történik a világjárvány után. Fischer Iván, Majtényi László, Kepes András és még másik hat gondolkodó most mégis kísérletet tesz arra, hogy legalább levonja a jövőnk szempontjából fontos tanulságokat.

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Sokkolja a rajongókat a Titanic alternatív befejezése

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover