szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az oltási könyv az útlevél és a személyi igazolvány mellett fontos okirat lesz a tömeges oltást követő hónapokban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Számos kérdést tettek fel az újságírók – kényszerűen írásban – a kormányinfót tartó Gulyás Gergelynek a koronavírus-vakcinákról. A hvg.hu egyebek mellett azt kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, elképzelhetőnek tart-e a kormány olyan szabályozást, amely az alapján tesz különbséget az emberek között, hogy be vannak-e már oltva. Előírhatják-e esetleg a mozik, a színházak vagy a fesztiválszervezők, hogy hozzájuk csak már beoltott vendégek mehetnek?

Egészen biztos, hogy lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt”

– jelentette ki Gulyás, aki szerint az oltási könyv az útlevél és a személyi igazolvány mellett fontos okirat lesz a tömeges oltást követő hónapokban. Megjegyezte: majdnem biztos, hogy légitársaságok is előírnak majd ilyen szabályokat.

Gulyás Gergely: Nem növeli a járványügyi veszélyt, ha tovább van együtt a család

Az ünnepek előtti utolsó kérdezz-feleleket tartotta meg Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely.

Az RTL Klub is hasonló témában kérdezte a minisztert, ők arra voltak kíváncsiak, készül-e a kormány kötelezővé tenni az egészségügyi dolgozók számára a vakcina felvételét. „Önkéntes és ingyenes oltásban gondolkodunk, elképzelhetetlennek tartom, hogy valakit erőszakkal oltsunk be” – közölte Gulyás. Hozzátette, hogy

az egészségügyben dolgozóknak többszörösen ajánlott a részvétel az oltóprogramban, még akár ehhez konzekvenciákat is lehet fűzni, de senkit erőszakkal beoltani Magyarországon nem fogunk, és szerintem nem is lehet”.

A csatorna azt is tudni szerette volna, hogy az egészségügyi dolgozóknak hány százaléka kéri várhatóan az oltást. Erre Gulyás úgy felelt: ez jelenleg a „jóslás és jövendőmondás körébe tartozó kérdés”.

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain

Az ausztrál légitársaság vezetője szerint más cégek is követni fogják a példájukat, és megkövetelik az oltásigazolást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért