Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Vajon milyen nemzetbiztonsági és szakmai kritériumoknak kellett megfelelnie Kaleta Gábornak a perui nagyköveti poszt betöltéséhez? Tippelünk: korán reggel érkezik a disznóvágásra, netán saját kezűleg koncolja fel a röfit, és vacsoráig még gyorsan összeszerel egy sublótot? Alkalmas. Vagy történetesen székesfehérvári kötődésű, egyházi gimnáziumba járt és katolikus egyetemen végzett erőszakon? Az Isten is Mária országának diplomáciai képviseletére teremtette. Az pedig még a

 legszentebb életű káderekkel is előfordul, hogy megkísérti őket az ördög.

Arról meg végképp senki sem tehet, hogy a sátánfajzatnak is a sok a kedvenc száma, így 19 ezer gyermekpornó-felvétel csáberejével kísértett. Bár Orbán Viktor és a Fidesz vezetői most legszívesebben el is vitetnék az ördöggel Kaletát, Fókuszban összeállításunkból kiviláglik, hogy leginkább az enyhe ítélet miatti verbális lincselésbe szálltak be. Beígérték ugyan a jogszabályok szigorítását, továbbra sincs azonban magyarázat arra, miért csempészték haza suttyomban a bűnözőt, miért titkosították az ügyet, miért nem tudható, hogy Kaleta maga is töltött-e fel gyermekerőszak-felvételeket, fizetett-e értük, netán kereskedett is velük.

Az ocsmány Kaleta-ügy után kifejezetten megnyugtató volt hallani, hogy Orbán szerint a magyar férfiember archetípusa a gazda. Lehet persze, hogy gazdagot akart mondani, csak elharapta a szó végét, mindenesetre a két fogalmat elég ravaszul keveri. Címlapsztorinkban rámutatunk, hogy miközben saját táborának a budapestit hamarosan utolérő falusi életminőségről szónokol, az uniós büdzséből

Magyarország szegénységi bizonyítványát lobogtatva követel több pénzt,

és vétóval zsarol arra az esetre, ha az EU jogállami kritériumokhoz kötné a támogatások folyósítását. De nem csak az uniós alkukból látszik, hogy a fideszes archetípusok nagyon szeretik a hazájukat némi készpénzre váltani. Gazdaság rovatunkból például kiderül, hogy miközben a kormány az Airbnb-szabályozás szigorítására készül – persze az önkormányzatokra osztva a rossz rendőr szerepét –, Tiborcz István üzletet szimatol a piacra kerülő belvárosi lakások felvásárlásában csakúgy, mint a kormány által 5 százalékos áfával kedvezményezett rozsdaövezetek fejlesztésében. Cégvilág rovatunkban is bemutatunk egy vadonatúj Tiborcz-céget, valamint Mészáros Lőrinc új kínai–magyar vegyesvállalatát, amely a Budapest–Belgrád vasúthoz szállít vasat és fémeket. És persze Orbán „Több Balaton, kevesebb Adria!” szlogenje is inkább a tópartot elfoglaló Mészáros bankszámlájáról szól, cikkünkből kirajzolódik ugyanis, hogy a balatoni önkormányzatok a csőd szélén egyensúlyoznak a járvány okozta károk, a kormányzati elvonások és az állami segítség elmaradása miatt.

A nemzeti tudat határozza meg a lét az Akadémián és Debrecenben is – mindkettőről Magyarország rovatunkban olvashatnak. A tudós testület új elnöke „a nemzet tanácsadója” szerepkörben véli megtalálni a megtépázott szervezet identitását, Debrecenbe pedig a nemzet vagy épp a nemzeti ellenállás fővárosa titulusok jegyében ömlenek a kormányzati milliárdok. Még a nagyerdei strandra is több, mint a Lánchíd felújítására.

„Apatikus és ijesztően konzervatív a debreceni szellem” – idézzük Ady több mint egy évszázaddal ezelőtt írt megállapítását a „zsíros városról”, ahonnan el is menekült Nagyváradra. Több mint lehangoló, mennyire rímel erre a Portré rovatunkban megszólaló, 81 éves Bak Imre festőművész válasza a művészeti oktatás friss einstandolását feszegető kérdés kapcsán: „Sajnos van olyan helyzet, amikor csak a menekülés marad.”

A szerző a HVG felelős szerkesztője

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ENSZ: A fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmaz

ENSZ: A fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmaz

De miért volt ilyen nagy a bejrúti robbanás?

De miért volt ilyen nagy a bejrúti robbanás?

Márki-Zay kétharmados ellenzéki többséget vizionál 2022-re

Márki-Zay kétharmados ellenzéki többséget vizionál 2022-re